- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО отвара центар за развој квантне технологије

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDЗаставе НАТО-а
Заставе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
НАТО ће отворити нови центар за развој квантне технологије у данској престоници Копенхагену, рекао је дански министар одбране Мортен Бодсков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Центар за развој квантне технологије НАТО биће део Института „Нилс Бор“ при универзитету у Копенхагену, а његов задатак биће да развија и тестира нову вишенаменску технологију.
„Данска има јаку позицију у квантној технологији, те зато може да да велики допринос у њеном развоју у НАТО. То ће бити од користи за Алијансу, али и данску безбедност, као и за континуирани развој друштва и привреде“, рекао је дански министар одбране Мортен Бодсков.
Министар просвете у науке Јеспер Петерсен казао је да ће развој квантне технологије довести до огромних промена.
„Са овим центром, Данска ће бити у средишту заједничке безбедносне политике на том пољу. Желимо да привучемо неке од водећих светских истраживача и компанија“, рекао је Петерсен и додао да би центар требало да проради на јесен.
Центар за развој квантне технологије у Копенхагену бавиће се развојем нове квантне технологије и обуком компанија за њену примену, наводи Дански радио.
Како наводи тај медиј, квантна технологија која ће се развијати у том центру имаће примену у транзицији ка зеленим изворима енергије, навигацији, истраживању и другим подручјима, али не само за војне примене.
„Он ће моћи да помогне у револуцији наше одбране од сајбер напада и да ојача нашу сајбер безбедност“, казао је дански министар одбране.
Хенрик Молтке, стручњак Данског радија за нове технологије, каже да ће квантна технологија, на пример, у потпуности променити поља као што су сигурне комуникације или шифровање. Како образлаже, квантни компјутери ће много лакше разбијати шифроване кодове и тајне поруке.
Такође, додаје Молтке, будући да квантни рачунари могу да обраде знатно више информација него класични компјутери, на војном плану могу бити од велике користи, дајући смернице о могућим позицијама непријатеља, његовим смеровима кретања или правцима напада.
Квантни компјутер - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено ново стање материје какво до сада није виђено
Квантни компјутер - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Представљен први квантни рачунар у Европи
Церн  - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Експеримент који мења физику: Да ли су научници на прагу открића пете силе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала