- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Транспорт гаса преко Украјине на максимуму, цена око 1.200 долара

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Транспорт гаса украјинским коридором у среду остаје на истом максималном нивоу у складу са дугорочним уговором са „Гаспром“, што износи 40 милијарди кубних метара годишње или 109 милиона кубних метара дневно.
Како показују подаци компаније „Оператер ГТС Украјине“ у среду 6. априла пумпање гаса ће износити 108,4 милиона кубних метара, док је дан раније било 108,3 милиона кубних метара.
Проток гаса гасоводом „Јамал-Европа“, преко Белорусије и Пољске у Немачку на улазу у гасни транспортни систем Немачке је прошле ноћи ишао према Пољској. Од почетка нових гасних дана, је заустављен реверсни режим (реверс значи да првобитни потрошач, пошто је добио гас, испоручује га у супротном смеру), из Немачке у Пољску.
С обзиром да је тренутно у Европи киша и дува ветар, у региону се побољшала ситуација у раду ветроелектрана. Према подацима „WindEurope“, ако су прошле недеље ветропаркови производили просечно 16 одсто електричне енергије у ЕУ, онда ће ове недеље тај показатељ бити већи од 20 одсто.
Подсетим, раније је председник Русије Владимир Путин наложио Централној банци, „Гаспрому“ и влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима. Руски лидер је претходно донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама, указ важи од 1. априла.

Цене гаса у Европи ниже од 1.200 долара за хиљаду кубних метара

Цена гаса у Европи је током јутарњих часова у среду износила нешто мање од 1.200 долара за хиљаду кубних метара, показују подаци лондонске ИЦЕ берзе.
Вредност мајских фјучерса према индексу најликвиднијег ТТФ чворишта износи 1.160,9 долара за 1.000 кубних метара гаса. Затим је успорено снижење цена до 2,8 одсто у односу на цену од 5. априла, па вредност уговора у 7.26 по средњеевропском времену је износила 1.189 долара за хиљаду кубних метара.
Цене гаса у Европи у последње време се непрестано мењају. Цена је нагло порасла након што је председник Русије Владимир Путин 21. фебруара потписао указ о признању суверенитета Доњецке и Луганске Народне Републике, а 24. фебруара је Русија започела специјалну војну операцију у Украјини.
Почетком марта, цене гаса су због страха од забране руских енергената, четири дана заредом биле на историјском максимуму. Уговори за фјучерсе су се трговали за скоро 3.900 долара, а до 21. марта цене гаса пале су испод 1.100 долара.
Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ обуставио пуњење највећег складишта гаса у Немачкој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала