- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинска страна осујетила размену заробљеника планирану за среду

© Народная милиция ДНР / Уђи у базу фотографијаУкрајински заробљеници
Украјински заробљеници - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Украјинска страна осујетила је размену ратних заробљеника планирану за среду, изјавио је руководилац Међуресорног координационог штаба за хуманитарни одговор у Украјини и начелник Националног центра за управљање одбраном генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Украјинска страна и у овом, чисто хуманитарном питању, такође показује недоследност и отворену равнодушност према судбини конкретних људи – грађана своје земље. Кијевске власти већ дуже време ремете размену ратних заробљеника и то за раније договорене услове. За данас планирану размену ратних заробљеника такође је осујетила украјинска страна“, рекао је генерал.
Он је прецизирао да је списак од 251 војног лица пријављеног за размену током дана више пута прецизиран, број ратних заробљеника више пута је смањиван, а „списак од само 38 војника који је у последњој фази, јутрос, договорен са украјинском страном, такође је одбијен без образложења“.
„Истовремено, од стране Руске Федерације, припрема украјинских ратних заробљеника према великом списку од 251 украјинског војника извршена је у потпуности, укључујући и њихово достављање у првобитно подручје ради размене. Али они, грађани Украјине, данас неће моћи да буду у својим домовима, у кругу породице, у кругу родбине и пријатеља, само кривицом представника кијевских власти којима су и дали ово овлашћење“, нагласио је Мизинцев.

Понашање Русије према ратним заробљеницима

Он је приметио да је Русија створила услове за третман украјинских ратних заробљеника у складу са Женевском конвенцијом.
„Према свим затвореницима се поступа у складу са нормама међународног хуманитарног права“, рекао је он и додао да се украјински затвореници држе у пристојним условима, обезбеђују им се три оброка дневно, пружа им се правовремена и квалификована медицинска помоћ.
„На њих се не примењује никакво насиље или психолошки притисак. Свако има могућност да се повеже са својом породицом“, нагласио је генерал.
Према његовим речима, Русија је медијима и међународним организацијама омогућила приступ украјинским ратним заробљеницима на територији земље.
„Организована је сарадња са Међународним комитетом Црвеног крста. У складу са утврђеном процедуром, руска страна шаље обавештења свим приведеним држављанима Украјине. Приступ ратним заробљеницима на територији Руске Федерације омогућен је представницима медијима и међународних организација“, рекао је он.

Мучење руских војних заробљеника

Кијевски режим користи мучење и насиље над руским војницима слично казненим одредима у време Другог светског рата, али УН, ОЕБС и МКЦК то не примећују, истакао је он.
„Поуздано је утврђено да руске војнике муче, малтретирају, над њима се примењује насиље које по својој нехуманости копира дејства казнених одреда за време Другог светског рата и све то се широко дистрибуира на интернету и у медијима. Нажалост, такве еклатантне чињенице остају без пажње светске заједнице, укључујући и УН, ОЕБС и МКЦК“, нагласио је Мизинцев.
Према његовим речима, западне земље не само да знају за грубо кршење међународног хуманитарног права од стране Кијева према руским ратним заробљеницима, већ покушавају да помогну украјинским властима да избегну одговорност.
„О томе сведочи чињеница да је кијевски режим још 1. априла ове године обавестио британски Форин офис да не намерава да се придржава Женевске конвенције у понашању према руским ратним заробљеницима“, констатовао је генерал.
Нелегални затвор батаљона „Ајдар“ у селу Половинкино - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
РУСИЈА
Украјински доктор Менгеле би да кастрира Русе
Осим тога, украјинске власти позивају западне земље да подстакну Међународни комитет Црвеног крста да одустане од покушаја добије приступ руским ратним заробљеницима.
„Овакве манипулације око руских војника убедљиво указују на то да власти многих западних држава постају саучесници у нехуманим злочинима украјинских неонациста“, навео је Мизинцев.
Он је додао да је Русија апеловала на УН, ОЕБС, Међународни комитет Црвеног крста, као и руководство Немачке, Турске и Француске да захтевају од Украјине да дозволи МКЦК-у приступ руским ратним заробљеницима, о чијим се условима у којима се држе и здравственом стању не зна много.
„Захтевати од украјинских власти да одмах обезбеде приступ представницима Међународног комитета Црвеног крста руским ратним заробљеницима, како би се установили услови притвора и извршио детаљан лекарски преглед, уз накнадно предавање извештајне документације руској страни и међународним организацијама“, додао је он.
Уколико МКЦК и друге хуманитарне организације не предузму никакве мере, Русија задржава право да у најскорије време иницира сазивање хитне седнице Савета безбедности и захтева детаљан извештај од представника Украјине и руководства МКЦК о условима притвора и здравственом стању руских војника.
Раније је Министарство одбране Русије објавило доказе о мучењу руских војника у украјинском заробљеништву.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руски војник лежи на земљи  - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
РУСИЈА
Шта је у темељу зверских злочина над руским војницима за које је одговоран Кијев
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала