Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Улагање у вештачку интелигенцију стратешки циљ Владе Србије

© AFP 2023 / GIUSEPPE CACACEСеминар програмера.
Семинар програмера. - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
Пратите нас
Улагање у развој вештачке интелигенције и њено коришћење је једно од стратешких опредељења владе, изјавио је данас директор Канцеларије за ИТ и е-Управу Михаило Јовановић.
Представници НАЛЕД-а представили су данас Други конкурс за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији микро, малих и средњих предузећа и стартапа, под називом „Од Иновација до звезда“, који траје до 18. маја ове године.
У презентацији је учествовао и Јовановић који је истакао да је Србија успела, захваљујући радно интензивним инвестицијама у последњих пет-шест година да снизи стопу незапослености, са више од 25 процената на испод 10 одсто.
Навео је да је сада оријентација Владе Србије да се окрећемо ка иновацијама и дигитализацији пословања, како бисмо добили већу додату вредност.
„Са иновацијама добијамо додату вредност и стварамо већи БДП. Влада је урадила доста у пољу дигитализације и трансформације јавне управе и привреде, где се улаже у дигитализацију. Једно од стратешких опредељења је улагање владе у вештачку интелигенцију и њено коришћење“, нагласио је Јовановић.
Подсетио је да је још 2019. донета Стратегију развоја вештачке интелигенције, у оквиру које је успостављена платформа за вештачку интелигенцију у крагујевачком Државном дата центру.
„Прошлог месеца је она стављена на располагање универзитетима, научно-технолошким парковима и стартаповима, јер ће кроз рад са вештачком интелигенцијом они доћи до бољих пословних решења, која праве додату вредност. Очекујем у наредном периоду већи фокус малих и средњих предузећа на примену вештачке интелигенције“, рекао је Јовановић, преноси Танјуг.
Навео је да је веома важно да се наша привреда са радно интензивних делатности преоријентише на иновације.
Робот „Хелга“ - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
ДРУШТВО
Научно-фантастично чудо из Ивањице: „Хелга“ учи децу помоћу – вештачке интелигенције /фото/ /видео/
Павиљон Србије на светској изложби „Дубаи Експо 2020“ - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Оборен рекорд: Павиљон Србије на Светској изложби у Дубаију посетило више од 1,2 милиона људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала