Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Боцан-Харченко: Очекујемо да ће Србија у међународним организацијама и даље имати уравнотежен став

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да сваког дана постаје све јасније да је штета од санкција све већа по ЕУ, а не и за Русију. С тим у вези, похвалио је Србију и констатовао да је ситуација у нашој земљи стабилна не само због претходних добрих економских резултата, већ и што одбацује да се придружи санкцијама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Боцан-Харченко је за Танјуг рекао да права неутралност подразумева објективност и узимање у обзир свих ставова.
„А пре свега, као што чини Србија, узимање у обзир сопственог суверенитета и национални интерес. Знамо да је Србија у тешком положају, јер се на њу врши велики притисак. Очекујемо да ће Србија, у међународним организацијама, наставити да води политику на свој уравнотежен начин“, навео је Боцан-Харченко.
На питање како коментарише нејединство у ЕУ око санкција Русији, Боцан-Харченко је одговорио да је оно евидентно и као најсвежији пример навео изјаву мађарског премијера Виктора Орбана.
„Он је после победе на изборима био јасан у вези куповине гаса у рубљама. Из тога се види да има другачији однос, који се ослања на националне интересе и суверенитет земље“, указао је Боцан-Харченко.

„Буча као Рачак, циљ да се спрече преговори“

Боцан-Харченко је констатовао да је прича о наводним ратним злочинима руске војске у Бучи налик на приче о Рачку на Косову, а све са циљем да се спрече преговори. Додао је да је прича о наводним злочинима руске војске у Бучи потпуно измишљена и да за то Русија поседује доказе, које је дипломатски представник те земље у УН изнео.
„Циљ свега је, као и раније у случају Србије, да се Русија означи одговорном за злочине како би се прогурали циљеви. Они не дају да ико чује руски став и види руске доказе“, казао је Боцан-Харченко.
Указао је да Запад верује само режиму у Кијеву, који тврди да је злочин починила руска војска, а за то нема ниједан доказ.
„Свима је уз то јасно да иза те провокације стоји један значајан интерес и конкретан циљ, а то је да се спрече преговори“, објаснио је амбасадор Русије.
Напоменуо је да се, нажалост, припремају и друге провокације, пошто се помиње наводно коришћење хемијског оружја.
„Главни циљ је да се спрече разговори, јер Западу није у интересу да се ови сукоби што брже заврше. Њима је циљ да сукоби трају што дуже“, додао је Боцан-Харченко.
Он је указао да сада све више у јавност испливавају информације о понашању украјинске војске, њеног националистичког дела и њихово понашање према заробљеницима и коришћење цивила као људског штита.
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Подкаст
Србија преломила – западне уцене или сувереност | Од четвртка до четвртка
Украјинска војска гранатирала Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Рачак и Буча: Борба против светског зла обједињује Србију и Русију /видео/
Украјински војници на тенковима у Бучи - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Русија: Злочин у Бучи треба да истраже међународне организације; Кијев припрема нове провокације
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Небензја у Уједињеним нацијама изнео доказе да су оптужбе на рачун Русије због Буче ─ лажне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала