- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски експерт: Иницијатива три мора ће омогућити Америци да пошаље „евровазале“ у рат са Русијом

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Иницијатива три мора ће постати други војни савез Запада, сматра бугарски новинар и експерт за међународно право Велизар Енчев.
Експерт је подсетио на мишљење америчког политиколога Џорџа Фридмана, који је 2017. године писао о Стратегији Међуморја Пилсудског коју је заменила Иницијатива три мора.
Према речима Фридмана, у њеној основи се налази претпоставка, да су земље Источне Европе у противтежи могућој руској претњи препуштене саме себи, зато би требало да се уједине.
„Фридман сматра да би 12 земаља Иницијативе три мора – Естонија, Летонија, Литванија, Пољска, Чешка, Словачка, Аустрија, Мађарска, Словенија, Хрватска, Румунија и Бугарска - требало да формирају свој одбрамбени савез“, пише Енчев у чланку за лист „Дума“.
У суштини то је друга војна алијанса Запада, која је маскирана како би водила бригу о источном боку НАТО-а, сматра бугарски експерт. У исто време такав савез ослобађа америчке војне стратеге обавезе да уђу у рат против Русије због Украјине, Пољске, Балтичких земаља или Румуније, истиче Енчев.
„Привилегију“ проливања крви у сукобу са Русијом, Сједињене Америчке Државе су уступиле „евровазалима“, које, да би пријатније звучало, називају савезницима и европским партнерима.
Експерт такође напомиње да је Бугарска била домаћин самита Иницијатива током лета 2021. године, а председник Румен Радев је на отварању самита изјавио да пројекат није војни савез и није усмерен против Русије. Неки експерти, према речима Енчева, су такође тврдили да ће Иницијатива три мора послужити као додатак Европској унији без покушаја да се такмичи са њом.
„Ти говорници су слагали. Иницијатива три мора не само да је неопходно да постане други НАТО источних евровазала, већ и други Европски савез земаља друге сорте. Зато је потребно да се Џорџу Фридману каже – хвала. Његова открића нам отварају очи у магловитој будућност у новом војном и политичком савезу“, закључио је бугарски експерт и навео да се нада да таква будућност „неће бити понављање украјинске садашњости“.
Иницијатива три мора, позната и као Балтичка, Јадранска, Црноморска иницијатива или једноставно као Три мора, је форум дванаест држава у Европској унији, које се протежу дуж од Балтичког мора до Јадрана и Црног мора.
Инфлација - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Бугарски аналитичар: Сва пажња усмерена ка Украјини, а треба је посветити уништавању матрице долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала