Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дијана Хркаловић на суду негирала кривицу

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICДијана Хркаловић
Дијана Хркаловић - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Бивша државна секретарка МУП-а Србије Дијана Хркаловић негирала је на почетку суђења у Специјалном суду оптужбе да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Она је кратко рекла да не признаје да је починила кривично дело трговина утицајем за које је оптужена и да ће у наставку суђења изнети одбрану.
Исто су учинили и оптужни заједно са њом, начелник Одељења за специјалне истражне методе Дејан Миленковић и бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић.
Бранилац Шушњића затражио је од суда да, пре него што он изнесе уводну реч одбране, од МУП-а Србије затражи да га ослободи чувања службене тајне, јер ће се његова одбрана заснивати и на чињеницмаа које су службена тајна.
У наставку суђења, у својој уводној речи поступајући заменик тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић предочио је које доказе намерава да изнесе током суђења.
“Намеравам да останем при свим доказним предлозима које сам навео у оптужном акту, нећу их све набрајати, али ћу навести све најбитније”, рекао је Мандић.
Ови докази се тичу потврда о постављењу оптужених на функције у МУП-у, разних дописа, наредби и ургенција Вишег суда и Вишег јавног тужилаштва у Београду у вези са предметом који се водио поритив Вељка Беливука за убиство Властимира Милошевића, а који је за то дело ослобођен, као и низ других...
Навођење његових доказних предлога потрајало је скоро два сата.
Након тога, судија му је поставила низ питања, у вези са тим шта којим предложеним доказом жели да докаже.
Одбрана ће своју уводну реч дати на следећем претресу, на молбу браниоца Дијане Храловић, адвоката Владимира Ђукановића.
Ђукановић је затражио да се одложи његова уводна реч или суђење јер је Хркаловић тек прошле недеље пуштена из притвора у кућни притвор са наногицом, као и јер је он био презаузет изборном кампањом.
Тужилац Миленко Мандић није се супротставио овом предлогу и оставио је суду на оцену, али је суд одлучио да суђење почне уводним речима тужиоца, а да се уводне речи одбране одрже на следећем претресу.
Следеће суђење је заказано за 27. април, када ће уводна излагања дати браниоци оптужених.
Хркаловић је претходно у суд досла сама, са слободе, односно из кућног притвора, који јој је 31. марта одређен уз електронски наџор, као замена за притвор у којем је била од краја децембра.
Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал, који је представио поступајући тужилац, Хркаловићка се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.
За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.
Хркаловић се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.
Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.
Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.
Оптужним предлогом Хркаловићева терети да је Шушњићу након поношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.
На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.
Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловић је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.
Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.
Дијана Хркаловић - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
ДРУШТВО
Дијани Хркаловић одређен кућни притвор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала