- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Јасеновац: логор смрти – земља живих“: Изложба и у Музеју геноцида у Паризу

CC0 / Public domain / Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата
Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Након Београда, Крагујевца, Параћина, Требиња и Подгорице Музеј жртава геноцида представиће данас „Јасеновац: логор смрти – земља живих“ у Паризу, саопштили су из Музеја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Продуцент поставке је дигитална агенција „Некст гејм“ из Београда, док је Музеј жртава геноцида пружио неопходну стручну подршку.
Аутори изложбе су г. Богдан Шпањевић и г. Дарко Николић, док је стручни консултант приликом реализације изложбе била историчарка Јасмина Тутуновић Трифунов, виши кустос у Музеју жртава геноцида.
Изложба ће до 20. априла ове године бити представљена у Културно-информативном центру Републике Србије у Паризу.
Реализацију изложбе подржало је Министарство културе и информисања.
Изложба, која је до сада представљена у Београду, Крагујевцу, Параћину и Требињу, доноси осам звучних записа и радиофонских прича о жртвама система концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу.
Поставка је интерактивна и пружа могућност посетиоцима да кроз низ драмских активности постану учесници и кокреатори прича, преноси Танујг.
Ова изложба се служи савременим методама ангажовања публике и, путем веб-апликације којој посетиоци приступају са својих мобилних телефона, омогућава личан и вишедимензионалан доживљај.
Посебно дизајниране инсталације у простору, осмишљене око радиофонских прича, омогућавају посетиоцима да кроз интеракцију овај доживљај и продубе. Иако инспирисана историјским догађајима, ова изложба није историјска по карактеру.
Изложба под називом „Јасеновац: логор смрти – земља живих“ користи јединствени приступ теми система концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу.
Она представља својеврсну личну уметничку рефлексију изведену у аудио-форми која омогућава посетиоцима да сами, вођени наратором и својом имагинацијом створе слике и на тај начин „виде“ Јасеновац.
Сви сегменти поставке инспирисани су историјским догађајима и стварним причама, али представљају њихову уметничку интерпретацију тако да посетиоци улазе и учествују у искуству које заправо личи на једну врсту интерактивног филма у стварности или позоришног перформанса.
Пројекат тежи да кроз систематично и стручно изложене чињенице, као и уметничке интерпретације догађаја пружи допринос стварању амбијента у коме се без предрасуда и политизације говори о систему концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, али и ствара атмосфера у којој се ране зацељују, а не продубљују.
За Спутњик су о овом виртуелном музеју говорили његови аутори, теолог Дарко Николић и сценариста Богдан Шпањевић:
Епископ пакрачко - славонски Јован Ћулибрк испред манастира у Јасеновцу. - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
РЕГИОН
Владика Јован: Наши „зналци“ знају име сваког злочинца у Јасеновцу, а не знају име ниједне жртве
Дара из Јасеновца - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2021
Амерички медији: Прича о Јасеновцу – зверства из занемареног дела историје
Вјекослав Макс Лубурић, оснивач и командант усташких логора - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Стварни ликови из филма „Дара из Јасеновца“ и шта је са њима било после рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала