- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Њујорк тајмс“ потврдио аутентичност снимка мучења руских заробљеника у Украјини

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Амерички лист „Њујорк тајмс“ саопштио је да може да потврди аутентичност видео снимак мучења заробљених и рањених руских војника од стране украјинске војске.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Лист је детаљно описао шта се налази на ужасним снимцима и изнео претпоставку да су војници упали у заседу 30. марта, приликом повлачења руске војске из околине Кијева.

„Видео је објављен на интернету у понедељак и верификовао га је ‘Њујорк тајмс’, на снимку, како се претпоставља, снимљено је како група украјинских војника убија руске војнике који су заробљени у селу, западно од Кијева“, наводи се на Твитеру америчког листа.

Међутим, ова важна вест није изазвала посебну пажњу америчких медија. На то је скренуо пажњу и руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов. Он сматра да одсуство публицитета, у вези са чланком „Њујорк тајмса“, изазива чуђење.

„Индикативна је равнодушна реакција америчких власти које се позивају на недостатак потврде аутентичности видеа. Из неког разлога, нема позива да се обави истрага или да се казне одговорни за кршење међународног хуманистарног права. Такав приступ сведочи о пристрасности Вашингтона према сукобу у Украјини“, рекао је Антонов.

Русија се раније обратила Уједињеним нацијама, ОЕБС-у, Међународном комитету Црвеног крста (МКЦК) и владама Немачке, Турске и Француске и позвала их да захтевају од Кијева да омогући доступ МКЦК-у руским заробљеницима, остављајући могућност да се ускоро иницира заседање Савета безбедности УН, ако међународне хуманитарне организације не предузму одређене мере. У Министарству одбране Русије су изјавили да руске заробљенике муче и малтретирају методама кажњавања из Другог светског рата.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Захарова: Умешани у мучења руских војника биће пронађени и добиће шта су заслужили
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала