- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Надамо се скором завршетку специјалне операције у Украјини

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПортпарол руског председника Дмитриј Песков
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да се нада да ће или циљеви специјалне операције у Украјини у догледно време бити остварени или ће се операција завршити преговорима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ми се, заправо, надамо да ће у наредним данима, у догледној будућности, циљеви ове операције бити остварени или ће се операција завршити преговорима руске и украјинске делегације", истакао је Песков у интервјуу за британски ТВ канал „Скај Њуз“.

Како је додао, руски војници чине све што је могуће како би операција завршила.

Крај операције зависи од прихватања руских услова

Он је оценио да се операција може завршити дипломатским путем, али да то зависи од украјинског става и прихватања руских услова.
„Да, може. То ће у значајној мери зависити од доследности украјинског става и у којој мери ће бити спремни да прихвате наше услове", објаснио је Песков.
Он је потврдио да је Русија спремна да омогући комфорне услове за наставак преговора са Украјином.
„То је био гест добре воље (смањење војне активности око Кијева и Черњигова) да би се показало да је Русија заиста спремна да омогући комфорне услове за наставак преговора“, истакао је Песков.

Један од циљева операције - спречавање трећег светског рата

Портпарол је такође објаснио да је један од циљева операције спречавање претње од избијања трећег светског рата, укључујући против земаља НАТО-а, које поседују нуклеарно оружје.
„Замислите ситуацију када члан НАТО-а, Украјина, која размишља о повратку Крима напада Русију и руски Крим. Примењујући члан 5 Статута НАТО-а, земље Алијансе које поседују нуклеарно оружје, мораће да заштите Украјину и то би могло да значи трећи светски рат. Сврха оног што се сада ради је да нас заштити од било какве потенцијалне претње од таквог рата“, објаснио је Песков.

Маријупољ ће бити ослобођен од нацистичких батаљона

Он се осврнуо и на дешавања у Маријупољу и Бучи, рекавши да у Русији има много сведока догађаја у Маријупољу и Бучи, који су сведочили о страшним акцијама од стране нацистичких батаљона.
© Sputnik / Илья ПиталевМаријупољ
Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Маријупољ
Руски званичник је оценио да ће Маријупољ „пре или касније" бити ослобођен од украјинских нацистичких батаљона.
„Маријупољ ће бити ослобођен од украјинских нацистичких батаљона. Ми се надамо да ће се то десити пре или касније", истакао је Песков.

Русија заинтересована за објективну истрагу свих злочина у Украјини

Он је у интервјуу још прокоментарисао да је Русија заинтересована за објективну и независну истрагу свих злочина у Украјини.
Руски званичник је такође прокоментарисао да компанија „Максар Технолоџис“, која доставља сателитске снимке из Буче, тесно сарађује с Пентагоном.

„Добро нам је познато да је компанија која је доставила међународној заједници те сателитске снимке, компанија ‘Максар’ и да тесно сарађује са Пентагоном. На њиховим сателитским снимцима нема тачних датума па их је немогуће одредити“, објаснио је Песков.

Онје такође прокоментарисао да не постоји вероватноћа да руски председник Владимир Путин одговара пред судом за војне злочине.
„Не, не видимо било какву вероватноћу за то“, истакао је Песков.

Придруживање Шведске и Финске НАТО-у – претња по Русију?

Песков је још одговорио на питање сматра ли потенцијално придруживање Шведске и Финске НАТО-у егзистенцијалном претњом по Русију, која „може довести до примене нуклеарног оружја“.
„Шта имате у виду? Даље ширење НАТО-а? Не, не мислим“, рекао је Песков.
Финска и Шведска објавиле су о могућности одустајања од вишегодишње неутралности и ступања у НАТО због руске војне операције у Украјини.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је Украјина јуче представила преговарачкој групи свој нацрт споразума са Русијом у коме је видљиво одступање од најважнијих одредби које су утврђене на састанку у Истанбулу 29. марта.
У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда преговора, током које је руска страна добила писане предлоге украјинске стране, укључујући одбијање чланства у војним савезима, као и идеју да се Крим врати војним путем.
Руско-украјински преговори у Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
РУСИЈА
Лавров: Украјина представила нацрт споразума са Русијом – одступају од документа из Истанбула
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
РУСИЈА
Русија поручила Америци: Свака ваша авантура против нас увек се завршава поразом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала