- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија је постојала, постоји и постојаће: Москва ће економски рат искористити за развој

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМихаил Мишустин
Михаил Мишустин - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Запад је мислио да ће санкције сломити руску економију, али је она опстала и појавио се јединствени простор могућности које се морају искористити, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин. Како каже, иако Запад покушава да „укине“ Русију, неће успети у томе –„она је постојала, постоји и постојаће“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према његовим речима, Запад жели да санкцијама онемогући куповину обичне робе, да ограничи приступ услугама и искључи са сервиса.

Маске су пале – сви Руси су мета Запада

Премијер је напоменуо да су пале маске западних земаља и да њихов циљ нису више санкције усмерене само против званичника и компанија, већ да задају ударац свим руским држављанима.

„Ако су раније ограничења била усмерена против конкретних представника власти или компанија, сада су, како се каже, маске пале. Сврха санкција је да ударе све грађане, чак и најугроженије, по њиховом свакодневном начину живота и новчанику“, нагласио је Мишустин, подносећи извештај владе у Државној думи Русије.

„Садашња ситуација се, без претеривања, може назвати најтежом у три последње деценије руске историје. Они који данас покушавају да нас изолују и отргну од светске економије неће успети то да учине“, упозорио је он.

Економски рат као простор за могућности

Против Русије је покренут прави економски рат, каже премијер.
„'Бивши партнери', а сада непријатељске државе, очекивале су да ће за неколико дана уништити руску економију, али се 'њихов сценарио није остварио'. Пропашће и покушај да се Москва 'изолује и отргне' од светске економије. Наша земља је интегрисана у глобалне процесе. Имамо савезнике и партнере са којима настављамо да радимо“, рекао је руски премијер.
Мишустин је подсетио на речи председника Владимира Путина да западне земље покушавају да „укину“ Русију, односно да јој забране културу, спорт, језик – све руско.

„Може, наравно, да се прелепи назив државе на мапи, глобусу, али немогуће је прекрити седмину копна. Русија је постојала, постоји и постојаће. И није нам потребно да икога да копирамо, имамо све услове да стварамо своје. Ово је наше време – да правимо своја добра, да обучавамо своје кадрове, да васпитавамо децу нашим вредностима. Независност у ставовима, у погледу на свет – то и јесте права независност“, објаснио је премијер.

Он је напоменуо да влада наставља да ради на решавању проблема руског народа и да покушава да учини све што је могуће за развој земље, радећи „даноноћно“.
Деловати брзо и ефикасно. И заједно ћемо превазићи све потешкоће!“, оценио Мишустин, додајући да је руској економији потребно шест месеци да се прилагоди раду у новим условима.

О пандемији

Говорећи о пандемији вируса корона, премијер је навео да је током две године од када је она почела, руска економија расла пет пута брже него у развијеним земљама.
„Као резултат тога, створили смо основу на којој ћемо градити снажну и модерну економију“, додао је.

Пет приоритета

Према речима Мишустина, влада је у санкционим условима покренула приоритетни акциони план и дефинисала пет краткорочних приоритета рада. То су обезбеђивање несметаног рада предузећа, ширење слободе пословања, подршка угроженим деловима становништва, као и снабдевање тржишта робом и мере секторалне подршке.
Кључни од њих је да се кроз производне ланце гарантује стабилан рад предузећа, „који неће зависити од тога шта смишљају бивши страни партнери“, као и њихово осигуравање обртним капиталом. Власти ће подржати не само мали и средњи, већ и велики бизнис, јер, ако је јуче великим компанијама било лакше да преживе нека ограничења, данас имају већу одговорност”, објаснио је премијер.
Власти ће у санкционим условима подржати „оне који су посебно угрожени“. Влада је већ поднела Државној думи нацрт закона који ажурира механизам за одређивање оних којима је потребна помоћ државе и тражи да се убрза његово разматрање.
Како каже, ситуација на тржишту рада је сада стабилна, али се већ предузимају мере. „За сада нема наглог смањења запослености, али смо проактивни како људи не би остали сами са својим проблемима“, додао је.
Пут ка економском суверенитету
Ситуација последњих година, најпре повезана са пандемијом, а сада са активностима непријатељских земаља, показала је колико је актуелна потреба да се прошири производња домаћих производа, оценио је он.
„Замена увоза за Русију је 'питање економског суверенитета'“, истакао је Мишустин.
Сада је главни задатак „остварити потпуну научну и технолошку независност“, али је истовремено Москва и даље отворена за конструктиван дијалог са страним компанијама и цени сарадњу са њима, констатовао је премијер Русије.
Као одговор на руску специјалну војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Влада Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
РУСИЈА
Санкције невиђених размера: Против Русије до сад уведено преко 6.000 ограничења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала