- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ одобрила пети пакет санкција против Русије, Јапан удара на велике руске банке

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит ЕУ у Бриселу
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Европска унија одобрила је пети пакет санкција против Русије због ситуације у Украјини, наводи се у саопштењу Савета ЕУ. Истовремено, Јапан укључује на „црну листу“ велике руске банке.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Нове ограничавајуће мере Европске уније предвиђају забрану увоза угља из Русије од августа 2022. године, забрану упловљавања бродова под руском заставом у луке Европске уније, ограничења за транспортне компаније Русије и Белорусије. Мере такође укључују „потпуну забрану трансакција за четири кључне банке“.
Санкције се уводе и против „кључних олигарха, високих званичника Кремља, присталица дезинформација, као и чланова породица санкционисаних физичких лица“.

У оквиру петог пакета ограничења, ЕУ уводи персоналне санкције против 217 физичких лица и 18 организација, укључујући 179 представника руководства и посланика ДНР и ЛНР, саопштила је Европска комисија.

Санкције ЕУ ће ступити на снагу након што буду објављене у службеном гласнику.

На „црној листи“ Јапана 400 Руса и велике банке

У контексту догађаја у Украјини, Јапан уводи санкције против још 20 организација, које су повезане са војном сфером, и око 400 физичких лица, укључујући посланике и војна лица из Русије, саопштио је премијер Јапана Фумио Кишида.
На „црну листу“ Јапана доспеле су и руске банке „Сбербанк“ и „Алфа банк“, а такође се уводи забрана нових инвестиција у Русији.
Према речима Кишиде, донета је и одлука да се од следеће седмице уведе забрана увоза из Русије поједине машинске опреме, неких врста дрвене грађе и вотке.
Јапански премијер је истакао да Влада земље намерава да смањује увоз угља из Русије и да планира да у будућности уведе потпуни ембарго на његове испоруке.
Јапан је до сад увео неколико пакета санкција против Русије. Санкциони списак укључује 101 лице и 130 организација из Русије. Такође је уведена забрана увоза око 300 производа, као и луксузних предмета.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Нове америчке санкције: На удару Путинове ћерке, породица Лаврова, Мишустин и Медведев
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала