- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Циљ санкција против Русије – смена актуелне власти

© Sputnik / Юлия Зырянова / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Циљ санкција против Русије је ослабити земљу и изазвати незадовољство њеним властима у циљу њихове накнадне смене, али такав притисак обично води до супротног резултата – консолидације друштва око актуелног руководства, изјавио је заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Незаконите санкције против Русије имају за циљ да радикално ослабе нашу државу и изазову незадовољство властима у циљу њихове накнадне смене", написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Он је истакао да је „амерички председник Џозеф Бајден дао директну изјаву о томе", иако су његови помоћници покушали да дезавуишу изјаву свог шефа, „позвавши се, заправо, на његову неспособност".
„Резултат таквог притиска обично води до супротног: проузрокује консолидацију друштва око власти и јачање постојећег политичког режима", истакао је Медведев.

Русија има право на националну и колективну одбрану

Он је још оценио да се незаконите санкције против Русије могу оквалификовати као акт агресије, пре свега, када су усмерене на подривање економске независности, државног интегритета, а представљају претњу и по само постојање државе.
„У том случају, држава која трпи агресију, односно Русија, има право на индивидуалну и колективну одбрану у оквиру националних закона и међународног права. Нико не треба да сумња да ће Русија искористити то право у оној форми и границама које буде сматрала подесним“, оценио је Медведев.
Према његовим речима, сва ограничења такође директно крше права Руске Федерације.

„Сходно томе, све што је скоро хиљаду пута учињено против Русије у последње време је директно кршење права РФ као суверене државе од стране појединих држава или њихових савеза. Према томе, Русија се сада налази под нелегалним санкцијама од стране низа земаља“, објаснио је Медведев.

Он је додао и да су незаконите санкције привремене и кад се једном буду завршиле, њихов резултат биће уништени међународни поредак и тешке последице по светску економију, док ће њихово укидање бити праћено виртуозном реториком о њиховој високој ефикасности, али то ће бити лаж.

Последица незаконитих мера против Русије - колапс међународних институција

Како је руски званичник још изјавио, тренутне незаконите мере против Русије које су без преседана по обиму и степену цинизма, изазваће колапс свих међународних институција, укључујући Уједињене нације.

„Незаконите санкције увек проузрокују деградацију система међународног права. Тренутне незаконите мере које су без преседана по обиму и степену цинизма проузроковаће даљи колапс свих међународних институција, укључујући, пре свега, Уједињене нације, као и потпуно потпуно непоштовање норми међународног права“, истакао је он.

Он је прокоментарисао оно што се, конкретно, у четвртак догодило са Саветом за људска права при УН.
„Он је за Русију изгубио свој легитимитет. Дипломатски односи ће се наћи у потпуном ћорсокаку, а њихов ниво ће се са многим земљама смањити или ће доћи до потпуног прекида“, оценио је он.
Подсетимо, Генерална скупштина УН је са 93 гласа усвојила резолуцију о суспензији Русије из Савета за људска права.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
ЕУ одобрила пети пакет санкција против Русије, Јапан удара на велике руске банке
Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
САД прошириле антируски санкциони списак: На листи осам физичких лица и 29 предузећа
Генадиј Кузмин - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
РУСИЈА
Русија: Обустављамо мандат, Резолуција незаконита и политички мотивисана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала