- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена два нова симптома Паркинсонове болести: Могу да се појаве и 10 година пре дијагнозе

CC0 / Pixabay/Mitrey / Снимак мозга ЦТ скенером
Снимак мозга ЦТ скенером - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Неки од симптома Паркинсонове болести могу да се појаве и до 10 година пре дијагнозе, открили су научници у новом, опсежном истраживању спроведеном у Великој Британији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Паркинсонова болест је прогресивно дегенеративно стање за које је карактеристично дрхтање (тремор) и успореност покрета, а у најозбиљнијем облику повезана је с дубоким физичким и психичким пропадањем
Паркинсонова болест је друга најчешћа неуродегенеративна болест која се појављује у 0,4 одсто целокупне популације просечно у доби од око 60 година.
Велика студија спроведена у Великој Британији, анализирала је овај поремећај у прилично разноликој популацији, објављено је у часопису ЈАМА неуролоџи.
Научници су анализирали медицинске картоне више од милион људи који су живели у источном Лондону између 1990. и 2018. године како би открили факторе ризика и симптоме пре дијагнозе.
Истраживачи су открили да се познати симптоми повезани с Паркинсоновом болешћу, укључујући тремор и проблеме с памћењем, могу појавити до десет, односно пет година пре дијагнозе. Такође су открили два нова рана симптома Паркинсонове болести, епилепсију и губитак слуха, те су успели да понове ове налазе користећи додатне податке из Биобанке Велике Британије.
Нова студија пружа додатне доказе о факторима ризика и раним знаковима Паркинсонове болести, користећи по први пут податке тако разнолике популације.
Истраживачи су открили да ни етничка припадност ни социо-економски статус нису повезани с повећаним или смањеним ризиком од развоја Паркинсонове болести.
„Наши резултати открили су нове факторе ризика и ране симптоме: епилепсију и губитак слуха. Док су претходна истраживања наговестила повезаност, попут епилепсије која је чешћа код пацијената с Паркинсоновом болешћу него у општој популацији, сада је потребно више истраживања како бисмо могли да ту везу у потпуности разумемо. У међувремену, важно је да лекари примарне здравствене заштите буду свесни ове повезаности и разумеју колико рано се могу појавити симптоми болести, како би пацијенти могли да добију правовремену дијагнозу и да крену са третирањем ове болести“, рекли су научници, преноси „Глорија“.
Наталијина рамонда  - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Паркинсонову болест лечиће српска рамонда: Револуционарни пројекат наших научника
Рендгенски снимак главе - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Охрабрујући резултати научника у заустављању дегенерације нервних ћелија
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2020
Лечење Паркинсонове болести уз помоћ вештачке интелигенције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала