- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Америка је вршила притисак како би Русију суспендовали из Савета за људска права УН

© AP Photo / John MinchilloГласање у Генералној скупштини УН о суспензији Русије из Савета за људска права УН
Гласање у Генералној скупштини УН о суспензији Русије из Савета за људска права УН  - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Америка је вршила притисак на доношење одлуке да се суспендује Русија у Савету за људска права у Уједињеним нацијама, изјавио је стални представник Русије у канцеларији УН у Женеви Генадиј Гатилов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Нажалост, ситуација је таква да су САД и њени савезници практично монополизовали Савет за људска права и у том Савету доносе одлуке које њима одговарају. Притом, доносе одлуке које нису засноване на међународном праву и на Повељи УН, нити на принципима УН, већ на такозваним ‘међународним правилима’ према њиховим схватањима. Зато је настала оваква ситуација...“, рекао је Гатилов телевизији „Росија 24“.

Он је додао да је одлука донета након „невероватног притиска“ на земље и навео да је то постала пракса Американаца и њихових савезника да врше притисак на слабије земље, на оне које се колебају и тако их присиљавају да донесу одлуку коју можда и не подржавају.
По његовим речима, након ове одлуке је имао разговоре са неким амбасадорима који су у тону извињења говорили о томе да су на њих вршили притисак и да су морали да тако гласају.
Гатилов је навео да ће Русија реаговати на дипломатски рат који је Запад објавио против ње.

„Нажалост, дипломатски рат је у току. Познато је да су и многе руске дипломате протеране из низа западних амбасада. То је чињеница. Наравно, ми ћемо на то одреаговати. Мислим да имамо довољно снаге и резерви и да ћемо се, помоћу савезника, пре свега Кине, Индије и низа других великих земаља, које у великој мери не деле оне ставове које покушавају да им наметну западњаци у међународним организацијама, томе супротставити“, закључио је Гатилов.

Генерална скупштина Уједињених нација је 7. априла суспендовала Русију из Савета за људска права. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је изјавио да сумња да ће Савет УН за људска права још дуго опстати после одлуке о суспензији Русије.
Седница Савета за људска права УН у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
РУСИЈА
Руски дипломата: Суспендовање Русије из Савета за људска права може имати разорне последице за УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала