- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Батина информационог рата у рукама Вашингтона: Блокиран канал Државне думе Русије на „Јутјубу“

© Sputnik / Рамиль СитдиковЛого Јутјуба
Лого Јутјуба - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
Пратите нас
„Гугл“ је блокирао канал Државне думе Русије – „Дума ТВ“ на „Јутјубу“, саопштено је на Телеграм налогу телевизије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Канал је имао преко 145.000 пратилаца, а наши видеи су укупно бројали преко 100 милиона прегледа“, наводи се у саопштењу.
Истиче се да су на каналу објављивани ексклузивни коментари посланика, преноси са пленарних седница.
„Били смо спремни за ово и активно се развијамо на другим платформама“, наводи телевизија.

Русија тражи од „Гугла“ да врати приступ налогу

Руска Федерална служба за надзор у области комуникација, информационих технологија и медија (Роскомнадзор) упутила је захтев компанији „Гугл“, власнику „Јутјуба“, да одмах врати приступ каналу Државне думе и да објасни разлог за увођење таквих ограничења.
„Америчка ИТ компанија придржава се јасно израженог антируског става у информационом рату који је Запад покренуо против наше земље. Видео хостинг делује као кључна платформа за ширење лажних вести, дискриминишући званичне руске изворе информација“, закључује руска служба.

Информациони рат против Русије

Председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин изјавио је да је блокада канала „Дума ТВ“ још један доказ кршења права и слобода грађана од стране Вашингтона.
„Власти САД приморају америчке ИТ компаније које поседују друштвене мреже да воде информациони рат против наше земље“, рекао је Володин.
Такође је истакао да Вашингтон, „прецртава све принципе демократије и чини све како би на платформама, укључујући 'Јутјуб', била присутна само његова тачка гледишта“.
Володин је констатовао да САД желе да стекну монопол на ширење информација, али је поручио да Русија то не може да дозволи.

„Јутјуб“ сам себи пресудио

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова кратко је прокоментарисала нови антируски потез америчке видео платформе.
„Судећи по свему, 'Јутјуб' је сам себи потписао пресуду. Чувајте садржај и пребацујте га на руске платформе. И то што брже“, написала је портпаролка на Телеграму.
Заменик председника комитета Државне думе за информациону политику, информационе технологије и комуникације Сергеј Бојарски сматра да „Јутјуб“ провоцира сопствену блокаду, пошто је овог пута цензурисано највише представничко тело.
Како каже, ово је још једна провокација америчког видео хостинга, а питање примене оштрих мера против њега сада је само питање времена.
Одреаговао је и председник Комисије Државне думе за истрагу чињеница мешања страних држава у унутрашња питања Русије Василиј Пискарјов.
„Очигледно да је компанија 'Гугл', у чијем је власништву видео хостинг, апсолутно несамостална у доношењу одлука и да делује искључиво по налогу америчких власти, постајући 'батина информационог рата' у рукама Вашингтона“, изјавио је Пискарјов.

Огласио се „Гугл“

Блокирање Јутјуб канала Државне думе Русије повезано је са чињеницом да „Гугл“ поштује све важеће законе о санкцијама и правила трговине, саопштено је Спутњику из америчке компаније.
„Уколико утврдимо да налог крши услове коришћења (Terms of Service), предузећемо одговарајуће мере“, саопштено је из компаније на питање зашто је канал „Дума ТВ“ блокиран на Јутјубу.
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Јутјуб блокирао снимак брифинга Захарове; Русија: Можда због информација о биолабораторијама?
Лого Јутјуба - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
РУСИЈА
Радићемо до последњег читаоца: Јутјуб блокирао све канале Спутњика на 32 језика
Лого Јутјуба - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РУСИЈА
Јутјуб блокира канале руских медија широм света, уклања садржај о руској војној операцији у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала