- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Изасланик хрватске Владе: Да није било НДХ не би било ни данашње Хрватске /видео/

© Фото : Facebook/Dalmatinski portal/PrintscreenМатко Раос на обележавању годишњице оснивања јединице ХОС-а „Рафаел Витез Бобан“ у Сплиту
Матко Раос на обележавању годишњице оснивања јединице ХОС-а „Рафаел Витез Бобан“ у Сплиту - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Изасланик хрватске Владе Матко Раос поручио је данас у Сплиту да не би било данашње Хрватске да није било 10. априла 1941. године, што је дан формирања Независне Државе Хрватске.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Раос се обратио на обележавању 31 године од оснивања јединице ХОС-а „Рафаел Витез Бобан“, где је, како је рекао, у име потпредседника хрватске Владе и министра бранитеља Томе Медведа.
„Морате знати, да није било 10. априла 1941. не би било ни данашње Хрватске“, кратко је поручио Раос и добио велики пљесак свих окупљених, објавио је хрватски портал Индекс.
Председник Скупштине Сплитско-далматинске жупаније Мате Шимундић рекао је да су ХОС-овци „онда били за `Дом спремни, а да су то и данас`“, те да им он као представник државне власти исказује част.
„Држава која то доводи у питање доводи у питање и свој опстанак“, рекао је Шимундић.
Бивши генерал ХОС-а и посланик „Домовинског покрета“ у Хрватском сабору Анте Пркачин рекао је да је за њега највреднија јединица била усташка „Црна легија“.
Он је подсетио да је на данашњи дан пре 81 годину створена НДХ и упитао да су Хрвати у таквој ситуацији да о томе не смију да говоре.
На обележавању 31 године од оснивања Девете бојне ХОС-а, хрватски ратни ветерани јуче су у дворани „Лора“ у Сплиту узвикивали „За дом спремни“.
У обраћању у пуној дворани председник Удружења Девете бојне Марко Скејо говор је завршио ускликом „За дом спремни“, уз учествовање публике, преноси РТРС.
Социјалдемократска партија Хрватске (СДП) осудила је данас изјаву изасланика министра ветерана, бригадира Матка Раоса на скупу ХОС-оваца у Сплиту који је рекао да „не би било данашње Хрватске да није било 10. априла 1941.“, када је основана квислиншка НДХ и позвала владу да се од те изјаве огради.
„Не можемо допустити нити толерисати да људи који представљају министра и владу имају овакав став. Позивамо министра и владу да се ограде од овог скупа и речи њиховог изасланика Раоса“, наводи се у саопштењу СДП које потписује потпредседник странке Ранко Остојић, преноси Танјуг.
СДП оцењује да је недопустиво да се, како је наведено, „домовински рат“, како званични Загреб назива сукобе 90-тих у Хрватској, и стварање данашње Хрватске доводи на било који начин у везу са злочиначком НДХ, која је била квислиншка творевина.
„Хрватска, као и цела слободна Европа, настала је на темељима и вредностима антифашизма, што је дефинисано хрватским Уставом“, рекао је Остојић.
Адолф Хитлер, Анте Павелић и Херман Геринг - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
КУЛТУРА
„Лепота“ која је Павелићу дошла главе /видео/
Србија Хрватска - заставе - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
РЕГИОН
Потез Србије који је заболео Хрватску: Архива о НДХ злочинима завршила у Израелу
Споменик домобранима на гробљу Мирогој - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
РЕГИОН
Страхота у ЕУ-Хрватској: Ниче усташко гробље — нацистичке убице поред својих српских жртава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала