Камени облаци и камена киша: Откривена необична планета

CC BY 2.0 / Flickr/Hubble ESA / Планета близу звезде
Планета близу звезде - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Планета удаљена од Земље 1.360 светлосних година, толико је близу своје звезде да су у њеној атмосфери облаци од гасовитих стена из којих на једној страни планете пада „камена киша“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Планета WASP-178b, која кружи око младе, беле звезде која има дупло већу масу од нашег Сунца, има невероватно малу орбиту која траје само 3,3 дана. На таквој близини, температуре на гасовитој планети су изузетно високе и највероватније се ради о егзопланети са најекстремнијим условима за коју до сада знају научници.
Нова сазнања о тој планети по први пут су идентификовала силицијум моноксид у њеној атмосфери.
Планету WASP-178b научници пореде са Јупитером, наводећи да је она још врелија. Ради се о гасним џиновима са изузетно високим температурама и кратким орбитама, пошто су близу својих звезда.
WASP-178b је око 1,4 пута масивнији од Јупитера, док му је 1,9 пута већи од те планете у нашем Сунчевом систему.
Температура на површини планете WASP-178b је око 2.177 степени Целзијуса, а теоретска изучавања наводе да је температура на којој могу да се детектују испарења силиката, као што је силицијум моноксид, око 1.700 степени.
Тим научника, који су предводили астрофизичар Дејвид Синг са Џонс Хопкинс универзитета и Џош Лотрингер са Јута вели универзитета, успели су да уоче силицијум диоксид у атмосфери егзопланете захваљујући подацима са телескопа Хабл.
„Силицијум диоксид није до сада откривен на егзопланетама. Међутим, његово присуство на планети WASP-178b у складу је са теоретским очекивањима“, наводи се у студији објављеној у часопису „Нејчр“.
Ова планета кружи око своје звезде тако што јој је једна страна стално окренута ка њој и на њој је непрестани дан, док је друга страна тамна. Због тога постоје значајне разлике у температурама на две стране планете, док се атмосфера ротира са једне на другу страну.
Научници сматрају да је на тамној страни планете температура нижа, те се због тога испарења кондензују у облаке, који се потом спуштају и из којих пада „камена киша“, пре него што поново „експлодирају“ у испарења на сунчаној страни.
До сада није уочено да постоји кондензација на линији која раздваја тамну и светлу страну планете, али теорије говоре како је присуство силицијум оксида могуће на егзопланетама. Једна од планета, на којима је линија раздвајања видљивија је WASP-76b, па се може очекивати да се на њој открије „камена киша“, наводи Сајенс алерт.
Планета Јупитер и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откриће на снимку најудаљеније планете: Изненађење на 17.000 светлосних година од Земље
Планета луталица у Млечном путу - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Киша течних драгуља: Ван Сунчевог система откривена планета са металним облацима
Телескоп Кеплер америчке свемирске агенције НАСА идентификовао је 219 нових планета - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2020
Најчуднија планета: Суперсонични ветрови, океани лаве и киша од камења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала