00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници производе кромпир који не цвета и отпоран је на гљивице

CC0 / Pixabay / кромпир
кромпир - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
У Русији је направљен нови тип кромпира који неће цветати и који је отпоран на болести, саопштено је порталу „Газета.ру“ у Руском научно-истраживачком институту пољопривредне биотехнологије. Шеф лабораторије у Институту Василиј Таранов рекао је да су приликом израде студије научници користили технологију промене генома плода.
Тренутно се ради са два циљна гена. Пре свега, то је ген LFY, који представља фактор транскрипције који контролише прелазак биљке у фазу цветања. Експерт је нагласио да блокирањем цветања плода енергетски ресурси биљке могу бити искоришћени за већи принос.
„Други ген са којим радимо је такозвани негативни регулатор отпорности. У биљкама постоје гени чија инактивација доводи до повећане њихове отпорности на различите болести и један такав ген је EDR1. Ми га сада мењамо и анализирамо резултате“, објаснио је Таранов.
Експерти покушавају да добију пољопривредну културу која је отпорна на гљивичне болести. Директор Генадиј Карлов је појаснио да тренутно нема таквих сорти јер је технологија нова. За сада није познато да ли ће генетски модификован биљке морати да се изједначе са ГМО биљкама.

„ГМО биљке се код нас не гаје, забрањене су. Генетске модификације ће, највероватније, бити одобрене. Суштина ове нове технологије је у томе што се не уноси ништа страно, а методама генетског инжењеринга се уводе мутације у одређене гене“, подвукао је Карлов.

Запечени кромпир - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РУСИЈА
Руски нутрициониста: Када кромпир може да буде опасан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала