- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Сада те на небу дочекују аплаузом: Одржана комеморација Дејану Мијачу

© Tanjug / RADE PRELICКомеморација Дејану Мијачу
Комеморација Дејану Мијачу - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
„Због тебе бих сада прошетала по позорници, која је била твоје краљевство. Прележали смо заједно корону, говорили о сусрету када оздравимо. Желели смо да гледамо Саву и Дунав, а сада те на небу дочекују великим аплаузом. Недостајаћеш нам, тако драг мудар и изузетан“, рекла је Бранка Петрић на комеморацији Дејану Мијачу у ЈДП-у.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Глумица се, уз многобројне колеге и пријатеље међу којима су били и Небојша Илић, Светлана Цеца Бојковић, Петар Бенчина, Катарина Жутић, Паулина Манов, Владимир Костић председник САНУ на комеморацији у ЈДП-у данас опростила од легендарног редитеља Дејана Мијача који је преминио у 87. години живота.
Књижевница и редитељка Вида Огњеновић одржала је говор и истакла да за Мијача није било тајни у позоришту, јер је и он сам био тајна.
„Снимци представа су хладни, јер на њима се не види колико су његове представе смело изазивање стварности. Сасвим необично и својеврсно ругање свему што је банално. Кажу да за њега није било тајни у позоришту, зато што је он био тајна. Веровао је у моћ глуме. Успевао је да представама увек да пун сјај, ритам, део по део. У комедији је постизао Гогољевски циљ, да гледалац схвати да се смеје себи. Намучио се Дејан Мијач у нашој средини фалшера на свим нивоима. И ево, и данас му кажем као и много пута раније ’Мајсторе, ништа није било узалуд’. Збогом Дејане, збогом драги пријатељу“, рекла је Вида Огњеновић.
© Tanjug / RADE PRELICВида Огњеновић на комеморацији позоришном редитељу Дејану Мијачу која је одржана на великој сцени "Љуба Тадић" у ЈДП-у
Вида Огњеновић на комеморацији позоришном редитељу Дејану Мијачу која је одржана на великој сцени Љуба Тадић у ЈДП-у - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Вида Огњеновић на комеморацији позоришном редитељу Дејану Мијачу која је одржана на великој сцени "Љуба Тадић" у ЈДП-у

Лечио је позориште

Глумац Воја Брајовић, истакао је да је Дејан Мијач био филозоф, храбри редитељ и ненадмашни циник.
„Успео је да своја размишљања о човеку и друштву искаже својим позоришним режијама. Дејан је наш Чехов. Лечио је позориште“, навео је Брајовић.
Истакнути редитељ и Мијачов ученик, Егон Савин говорио је о постављању гледалаца на привилеговано место.
„Позориште мора да победи сумњу на свет. Сећам се како је надахнуто говорио о великим писцима и редитељима. Без обзира шта режирате, стално нам је говорио додајте Гогољев стил као зачин у представу. Представама је доказао да се позориште најбоље ствара на домаћим драмским делима. Глумац најбоље глуми, оно што најбоље разуме. Терао нас је да читамо Чеховљеве приповетке“, рекао је Савин.
Дејан Мијач - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
КУЛТУРА
Колеге о одласку Дејана Мијача: За позориште ово је дан црне заставе
Мијач је рођен 17. априла 1934. године у Бијељини. Режију је студирао на Академији за позоришну уметност у Београду.
После првих представа које је режирао у Народном позоришту у Тузли, Мијач је у Српском народном позоришту у Новом Саду поставио низ незаборавних комада из класичног и савременог репертоара. За његову режију „Покондирене тикве“ Јована Стерије Поповића каже се да представља заокрет у тумачењу овог српског класика, а о драмама попут „Женидба и удадба“, „Лажа и паралажа“, „Наход Симеон“, „Родољупци“ и дан данас се говори.
Добитник је бројних награда и признања, од чега осам Стеријиних.
Из позоришног живота Дејан Мијач повукао се 2011. године, а за последњу режију одабрао је Југословенско драмско позориште и Чеховљев комад „Вишњик“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала