- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Врсте паса које су на ивици изумирања /фото/

CC0 / / Улични пси
Улични пси - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
Одређене пасмине паса живе у специфичним поднебљима и слабије су распрострањене по остатку света, а неке се користе строго у одређене сврхе, као што је тражење тартуфа и чувања оваца, стога је мало вероватно да сте за неке од таквих пасмина чули ако се таквим делатностима не бавите.
Ово су три најрјеђе пасмина паса на свету, према писању „Пет плана“, па проверите јесте ли се с неком од њих већ сусрели.

Азавак

Азавак или сахарски хрт афрички је пас смеђе боје или боје песка. Карактерише га мршаво и гипко тело и краљевско држање.
Познат је као врло нежна и породици привржена пасмина. Према странцима је неповерљив и не воле кад га дирају, али људе с којима живи обожава.
Потребно му је најмање пола сата трчања или активне игре свакодневно, а будући да долазе из пустиње уживаће у летњим данима. Из истог разлога зими ће им требати одећа јер не подносе хладноћу.

Видраш

Видраш је, како му име и говори, створен за лов на видре, но изузетно је привржен, разигран и веран кућни љубимац. Уши су му дугачке и опуштене, длака оштра, а њушка дугачка и обрасла у длаку.
Видраши се први пут спомињу у документима енглеског краља Џона из 13. века, а данас је готово на граници изумирања. Нарасту и до телесне масе од преко 50 килограма и не убрајају се у чисте и уредне псе, будући да им у длакавим шапама остаје много прљавштине, а око длакаве њушке може им се накупити хране и слине, преноси портал Кликс.

Муди

Ова мађарска пасмина користила се углавном за чување стоке и оваца, а данас их је у свету мање од хиљаду. Ретко их се виђа изван Мађарске и околних земаља, а наводно је настао у 19. веку крижањем познатих пасмина пуми и пули.
Мудији су изузетно енергични и траже пуно активности. Паметни су и дугог животног века, но од својих власника очекују пуно труда и опреза јер се с другим псима не слажу баш најбоље. Заузврат ће бити марљиви и одани па ће, по потреби, њихови урођени заштитнички инстинкти доћи до изражаја.
Пас - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
ДРУШТВО
Пет ствари које пси могу непогрешиво да осете код људи
Пас - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
ДРУШТВО
Како да избегнете напад пса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала