- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски економиста: Дерусификација енергетике је скупа мера

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаДалековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Европска економија је од 2008. године све крхкија, зато се првобитно Европска унија уздржавала од објављивања санкција које се односе на испоруке руских сировина и енергената, изјавио је бугарски економиста Григориј Саријски.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Тако да нас управо то и чека. Дерусификација је невероватно скупа мера. Прво, заменити 155 милијарди кубних метара гаса није тако лако, а другог добављача је тешко пронаћи. Друго, било која друга замена ће бити много скупља, најмање за цену транспортних трошкова“, изјавио је Саријски у емисији „Бугарске слободне телевизије“, наводећи као пример да ће одустајање од руског угља у корист аустралијског у великој мери повећати цену због великих раздаљина.
Према речима експерта, балтичке земље, које су одустале од руског гаса, имају највећу инфлацију. Према подацима европске статистичке службе „Евростат“, у фебруару су највећи ниво инфлације имале Литванија – 14 одсто, Естонија – 11,6 одсто и Чешка – 10 одсто.
Русију су од 1990-их година покушавали да претворе у сировински привезак и сада је она реаговала на то, сматра експерт. У великој мери је таква политика према Русији била успешна, истакао је он: главни приход земље је био након продаје сировина. Према речима Саријског, наставак такве политике резултирао би уништавању њеног економског потенцијала.
„Тежња је била да се она претвори у банку сировина или као што су је називали ‘пумпу са ракетама’ (25. фебруара је бугарски премијер Кирил Петков изјавио да руска економија у светским размерама не заузима баш високо место, а земља подсећа на бензинску пумпу са ракетама. Само што покушавају да јој уклоне ракете како не би ништа могла осим да испоручује сировине“, појаснио је бугарски економиста.
Раније су се чланови бугарске Владе изјаснили на тему могућег одустајања од руског гаса. Министар финансија Бугарске Асен Василев је тада изјавио да је Бугарска спремна да преузме такав корак, ако Европска унија наметне одговарајући ембарго. Министар енергетике Бугарске Александар Никонов је нагласио да ће се цена гаса повећати за 40 одсто ако земља промени добављача.
Изградња гасовода - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Бивши бугарски министар: Зашто се Европска комисија договара о руском гасу, кад Бугарска то уме боље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала