- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дејан Коларов о претњи отказима због „Лабудовог језера“: Пустите културу да буде култура

© YouTube/Sputnjik Srbija / print screenЛабудово језеро на сцени Народног позоришта у Београду
Лабудово језеро на сцени Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Чланови балетске трупе „Украјински класични балет“, која се налази на турнеји у Италији добили су претње отказима због планираних извођења балета „Лабудово језеро“ Петра Иљича Чајковског.
„Плесачи наше балетске трупе су запослени у веома великим позориштима, а две су звезде Националне опере Украјине, Олга Голица и Јуриј Кекало, играчи највишег међународног нивоа, по доласку у позориште добили наређење да не играју ’Лабудово језеро’ под претњом отказа“, рекла је менаџерка балета трупе Наталија Јорданов.
Према њеним речима, дешавале су се и „озбиљније оптужбе“ против уметника.
„Жао ми је што култура неизбежно постаје предмет експлоатације“, рекла је Јорданов.
Коментаришући овај још један у низу културних скандала који су последица брисања руске културе, балетски играч и кореограф Дејан Коларов за Спутњик каже да је чин забране „Лабудовог језера“ неоправдан, о чијем год извођењу да је реч.
„Култура нема везе и не треба да има везе са оружаним сукобима. Чајковски постоји, и постојаће, ово је хир Европске уније. Мислим да је то све бесмислено. Пустите културу да буде култура“, апелује Коларов.
Библиотека - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
КУЛТУРА
Руска култура је добро човечанства, парче људскости на које сви имамо право

Музика и покрет су универзални језици

Према његовом мишљењу, ратови су се водили и раније. Ми смо, такође, прошли кроз тај пакао, али никоме нисмо затворили врата.
„Будалаштина је бранити уметности да пробија границе. Нарочито када је реч о музици и покрету који су универзални језици. Сви их чујемо, сви их разумемо. Уметност је увек била без граница, увек је путовала и кретала се свукуда“, сматра уметник.
Оскрнављени споменик Совјетској армији у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
КУЛТУРА
Врхунац хистеричног рата: Марвеловим јунацима ударили на Достојевског и Чајковског /видео/
Као члан некадашње поставе „Лабудовог језера“ Коларов истиче да је то ремек-дело, о чијем квалитету сведочи време.
„Класике какви су ’Лабудово језеро’ или ’Крцко Орашчић’ бескрајно сам поштовао и уживао у њиховим извођењима. Међутим, проблем је настао када је политика почела да руководи људима на челу културних институција. То да се политика меша у културу много више него што би требало могу да посведочим из сопственог искуства. Те су одлуке лоше за уметнике, лоше за културу, лоше за публику, а добре само за политичаре“.
Речи нашег саговорника потврђује и полемика која се води између управе Националне опере Украјине и балетске трупе „Украјински класични балет“.
У руководству опере наглашавају да организатори турнеје користе бренд установе, иако са њима није било преговора и нису склопљени уговори.

Дисциплинске опомене уметницима

„Са жаљењем сазнајемо да међу најављеним извођачима у овим представама има и уметника нашег позоришта који су приватно дали сагласност да се оне изводе“, наводи се у саопштењу.
Дирекција је упутила и дисциплинске опомене уметницима и протест продуцентима.
Италијанска страна се није сложила са овим ставом.
„Култура треба да уједињује народе, а руска уметност је постала светска баштина“, кажу организатори у Италији.
Зграда Ермитажа у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
КУЛТУРА
Како су сликарска ремек-дела из Третјаковске галерије и Ермитажа умало постала ратни плен
Раније је балетска трупа, на захтев руководства Министарства културе Украјине и Националне опере, била принуђена да у неким градовима уместо „Лабудовог језера“ изведе балет „Жизела“ и делове других балетских дела.
Наступи у оквиру турнеје, чији приход иде за подршку становништву Украјине, већ су одржани у Кому, Ферари и Лонигу у провинцији Вићенца, а планирани су наступи у Трсту, Напуљу, Фиренци и другим градовима.
Солиста опере „Травијата“ Весна Ђурковић - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Подкаст
Сопран Весна Ђурковић открива шта пева у купатилу | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала