- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм „Бранили су небо отаџбине“ у част хероја Априлског рата 1941. године

© Sputnik / В. ЛапчевићФотографија и бележница пилота Радомира Лазаревића
Фотографија и бележница пилота Радомира Лазаревића - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
У оквиру обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата, биће емитован документарни филм „Бранили су небо отаџбине“ - о отпору, страдању и саможртвовању више од 130 ваздухопловаца Краљевине Југославије, који су у априлу 1941. године, пружили неочекивано снажан и одлучан отпор нацистичким агресорима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Више од осам деценија касније, за Априлски рат везују се изгинули пилоти одбране Београда, тачније њих једанаесторица. Њима је и подигнут споменик на Земунском кеју, једна улица у Београду носи име Десет авијатичара, а у спомен на њихова јунаштва је пре петнаестак година додељен Орден витешког мача породицама и потомцима изгинулих.
© Фото : Архива Музеја ваздухопловстваПилоти Шестог ловачког пука испред домаћег ловца ИК 3 на аеродрому у Земуну 1940. године
Пилоти Шестог ловачког пука испред домаћег ловца ИК 3 на аеродрому у Земуну 1940. године - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пилоти Шестог ловачког пука испред домаћег ловца ИК 3 на аеродрому у Земуну 1940. године
Истина је да је у ваздушним биткама у рату од 6. до 16. априла 1941. године учествовало више стотина ваздухопловаца како ловачке, тако и бомбардерске авијације, подсећа се у саопштењу Министарства одбране.
Април '41. - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Сећање на страх: Звук „штуке“, бодљикава жица и Гестапов ауто отворили изложбу „Април `41“ /фото/
Њима у част, документарно филмско остварење „Бранили су небо отаџбине“ говори о отпору, страдању и саможртвовању више од 130 ваздухопловаца Краљевине Југославије, који су у априлу 1941. године, пружили неочекивано снажан и одлучан отпор нацистичким агресорима.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГроб пилота Милоша Жуњића, који је 6. априла предводио југословенску краљевску авијацију у одбрани Београда.
Гроб пилота Милоша Жуњића, који је 6. априла предводио југословенску краљевску авијацију у одбрани Београда. - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Гроб пилота Милоша Жуњића, који је 6. априла предводио југословенску краљевску авијацију у одбрани Београда.
Сценарио за филм радио је Будимир Поточан, дугогодишњи новинар Политике који се 35 година бавио истраживањем ове теме. Редитељ је Драгољуб Елчић, продуцент је пуковник Горан Иконић, а наратор у филму је глумац Александар Лазић.
Филм ће бити емитован на Првом програму Радио-телевизије Србије вечерас у 22 сата.
Бомбардовање Београда 6. априла 1941. - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Сведочења у 20 минута: Како је изгледало буђење под бомбама шестог априла 1941. године /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала