- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Европска унија се претворила у агресивну војну машинерију НАТО-а

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља о жељи ЕУ да војним путем реши сукоб у Украјини и прошири војну помоћ тој земљи претворила је ту организацију у агресивну машинерију НАТО-а, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Како је прецизирала, речи Бореља о томе да „сукоб у Украјини треба решити на бојном пољу“ ставиће тачку на одређену фазу постојања ЕУ и представљају „декларацију о преласку ЕУ у ново својство“.

„Изјава Бореља трансформише рад ЕУ у потпуно другачије својство – од економског блока, хуманитарног блока, политичке организације, та структура је постала део агресивне војне машинерије Алијансе под окриљем НАТО-а“, рекла је портпаролка за телевизију „Русија 24“.

Како каже, „то је организација која врши агресију на том простору који непосредно сматра зоном своје одговорности“.
„А сада друго питање – који простор сматра зоном своје одговорности Европска унија, која је де факто већ део НАТО-а, да ли само Европу? Судећи по експериментима и по ономе што видимо деценијама, зона одговорности Алијансе, а сада већ и њеног економског департмана у виду ЕУ, постала је не само Северни Атлантик, већ су много веће претензије и много проширенија географија, ако се ти интереси не узму за глобалне“, додала је она.

Запад жели да спаси милитанте које је обучавао

Истовремено, Захарова је оценила да западне земље, прикривајући се иза потребе „заштите цивилног становништва“, желе да отворе хуманитарне коридоре из града Маријупоља како би украјински милитанти могли да изађу одатле.

„Сада су у неколико објеката Маријупоља остали управо милитанти. За кога то колективни Запад жели да отвори те хуманитарне коридоре, за милитанте? За неонацисте?“, упитала је портпаролка руског МИП-а.

Према њеном мишљењу, ако Запад заиста жели да отвори хуманитарне коридоре у Украјини, али не за цивиле, онда то треба назвати „спасавањем оних које су обучавали“.
„Уколико постоји жеља да спасу те конкретне милитанте, онда Запад вероватно треба искрено и отворено да каже на кога су се усредсредили, а не да се крије, као и увек, иза хуманитарних проблема, да говори о хуманитарним питањима у интересу цивилног становништва. Видимо на чијој су страни“, напоменула је портпаролка, додајући да је руска страна обезбедила хуманитарне коридоре, али да „снаге безбедности са украјинске стране нису пуштале цивиле кроз те хуманитарне коридоре“.
С тим у вези, подсетила је да је Запад примењивао сличну тактику у Сирији.
„Људи су месецима патили, цивиле, жене и децу нису пуштали, били су таоци такозваних умерених милитаната, екстремиста, терориста, које је Запад хвалио као борце за слободу и демократију, али је у исто време захтевао отварање хуманитарних коридора управо за те исте милитанте, када су их сиријске владине снаге уз подршку Оружаних снага Русије већ притиснуле уза зид. Та тактика нам је добро позната“, подсетила је дипломата.

Токио се придружио редовима русофоба

Коментаришући чињеницу да је Јапан искључио са списка неонацистичких организација националистички батаљон „Азов“ (против припадника батаљона у Русији су покренути кривични поступци), портпаролка је рекла да то показује придруживање Токија русофобним редовима.
„То нажалост треба схватити тако да се Јапан, као држава, интегрисао управо у те русофобне редове. И интегрисан је на такав начин да у азијским прострима заузима први ред у овом случају“, оценила је Захарова.
Она је такође навела да би Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) требало да објасни шта њена Специјална посматрачка мисија ради у Донбасу од 2014. године.

Запад спроводи медијски геноцид над Русијом

Захарова је оптужила западне земље да подвргавају Русију тоталној медијској блокади, и рекла да се њихово деловање може назвати „медијским геноцидом“.

„Наравно, у питању је потпуна информациона блокада када је немогуће остварити контакте са медијима у нормалном режиму рада чак и за кризу. Зато што су медији – новине, телевизија, часописи, једноставно одсечени тим политичким ножем Запада. Становници западних земаља немају никакву физичку могућност чак ни да сагледају руску тачку гледишта. Углавном, ово је медијски геноцид“, истакла је она.

Према њеним речима, власти западних земаља циљано предузимају мере како би осигурале да Русија, њен народ и људи који представљају земљу у иностранству не могу да остваре своје директне дужности и права на ширење позиције своје државе.

О протеривању руских дипломата

Захарова се осврнула на чињеницу да су бројне западне земље прогласиле руске дипломате за персоне нон грата, рекавши да оне у суштини уводе против њих персоналне санкције.
„То што се сада предузима против руских дипломата представља њихово масовно потпадање под санкције. Руске дипломате су сада изложене масовном санкционом притиску“, сматра портпаролка.
Према њеним речима, актуелно протеривање руских дипломата нема везе са дипломатском стварношћу.
„О каквим чињеницама можемо да говоримо када се десетине руских дипломата протерује из земаља? То више није циљани дипломатски рад на спречавању активности које нису у складу са проглашеним статусом, то је увођење санкција“, објаснила је Захарова, истичући да такве акције прати „страшна кампања западних земаља која има за циљ застрашивање, уцену, претње“, укључујући и физичке нападе на руска дипломатска представништва.
Подсетимо, западне земље, укључујући Пољску, Немачку, Француску, Италију и Шпанију прогласиле су за персоне нон грата више од 300 руских дипломата од почетка руске специјалне операције у Украјини.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РУСИЈА
Лавров: Изјава Бореља о Украјини "мења правила игре"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала