- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад успорава развој путничког авиона МС-21 како не би престигао „боинг“

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаСухој Мс-21 путнички авион
Сухој Мс-21 путнички авион - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Чим је Русија напредовала у развоју новог путничког авиона МС-21, Запад је почео да блокира Русији приступ композитним материјалима како руска летелица не би престигла „боинг“, рекао је руски председник Владимир Путин након састанка са белоруским колегом Александром Лукашенком.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Наравно, заинтересовани смо за сарадњу са технолошки развијеним земљама. То је очигледно. Али у чему је проблем? Током те сарадње ми смо постали зависни од туђих технологија, туђих високо технолошких производа, престали смо да развијамо своје компетенције и инжењерске школе. А у оквиру система у глобалној привреди испоставља се да су могуће акције и кораци ван правила о којима се јавно говори“, рекао је Путин.
Како каже, чист пример тога је руски авион МС-21.

„Чим смо напредовали са тим високотехнолошким производом (авионом МС-21), и то самостално, одмах су нам ускратили композитне материјале. Без икаквих разлога. Због чега? Само како би нас успорили и како наш производ не би изашао на тржиште пре 'Боинга'. То су сва правила“, рекао је руски председник.

МС-21 је путнички авион за летове кратког и средњег домета нове генерације, капацитета од 150 до 211 путника. Први лет је изведен 28. маја 2017. године.
Американци су покушали да саботирају пројекат и прекинули су испоруке одговарајућих композитних материјала за крила. Међутим, Руси су заменили увозне компоненте домаћим деловима.
Најновији руски путнички авион, који би требало да постане понос руске цивилне авио-индустрије и главни конкурент тренутно најтраженијим путничким авионима као што су амерички „Боинг 737“ и европски „Ербас А320“, прошао је основну сертификацију, која додуше укључује стране компоненте, али ће се летови за проширење сертификата наставити, a следеће године биће извршене измене сертификата које предвиђају употребу руског мотора и руског композитног крила.
Како је раније саопштено, серијска производња руског авиона МС-21, у коме су страни делови замењени деловима руске производње, почеће 2024. године.
Путнички авион МС-21-300  - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Понос руске науке и индустрије: Авион 21. века
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала