- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британија увела санкције против још 206 руских држављана и забранила увоз руског челика и гвожђа

CC0 / Unsplash/Kristina Gadeikyte / Лондон
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Велика Британија је проширила санкциони списак против Русије, уврстивши још 206 лица, наводи се у документу објављеном на сајту Владе. Како је саопштено из британског Министарства спољних послова, забрањен је увоз руског гвожђа и челика, али и извоз квантних технологија и напредних материјала.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На санкционом списку Лондона нашли су се помоћник руског председника Андреј Фурсенко, лидер проруске странке у Украјини Виктор Медведчук, супруга руског министра спољних послова Марија Лаврова, директор „Лукоила" Вагит Алекперов.

Списком су обухваћени и председник Владе Луганске Народне Републике (ЛНР) Сергеј Козлов, као и председник Владе Доњецке Народне Републике (ДНР) Александр Ананченко.
Поред наведених лица, у списак је укључен и бивши директор ОАД „Руске железнице" (РЖД), председник поверилачког одбора Фонда „Андреја Првозваног“ Владимир Јакуњин.
Јакуњин је наведен као директор РЖД, иако је још августа 2015. године на његову позицију дошао Олег Белозеров. Санкције против Јакуњина обухватају замрзавање актива у Британији и забрану уласка у земљу. Сам Белозеров, међутим, није се нашао на списку.
Према речима британског министра спољних послова Лиз Трас, тренутно је санкцијама обухваћено преко хиљаду руских држављана и компанија.

Забрана увоза руског челика и гвожђа

Поред наведеног, а на основу саопштења британског Форин офиса, Велика Британије од 14. априла забрањује увоз гвожђа и челика из Русије.

„Од сутра забрањујемо увоз руског гвожђа и челика, као и извоз квантних технологија и напредних материјала, који су Путину веома потребни“, наводи се у саопштењу министарства.

Како је раније саопштавано, од ове недеље би Велика Британија у оквиру санкција против Русије такође могла да забрани извоз у Русију опреме за прераду нафте.
Поред тога, британска Управа за контрамере у области трговине објавила је да ће размотрити питање прерасподеле тарифних квота на увоз челика из Русије и Белорусије међу другим земљама извозницима како би се избегао потенцијални дефицит.
Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију с циљем демилитаризације и денацификације Украјине након чега су уследиле најоштрије до сада санкције Запада.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
РУСИЈА
Влада Русије: Западним земљама неће успети покушај да изврше економску блокаду Русије
Зграда Еуропола - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
РУСИЈА
Европол покренуо операцију откривања руске имовине у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала