- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Објављени коначни резултати истраге о паду беспилотне летелице у Загребу

© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICПад дрона у Загребу
Пад дрона у Загребу - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Коначни резултати истраге о паду беспилотне летилице на Загреб, 10. марта, показали су да је дрон био наоружан авио-бомбом „ОФАБ 100-120“, саопштено је на конференцији за новинаре Жупанијског државног тужилаштва.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Мајор Миле Томић је навео да је на месту пада летилице пронађено 47 фрагмената металних делова или гелера.
„Сви фрагменти настали су од деловања експлозије. Пронађен је упаљач с ћириличним ознакама, а ради се о универзалном упаљачу за авио-бомбе“, рекао је Томић.
На основу прегледа металних фрагмената недвосмислено је, како наводе хрватски медији, утврђено да се ради о авио-бомби „ОФАБ 100-129“ наоружаној упаљачем „АВУ-ЕТ 350Ф“ који је иницирао експлозивно пуњење у бомби што је за последицу имало експлозију у фрагментацију тела бомбе у више металних фрагмената.
Главни вештак за пожар и експлозије Ивана Бачић говорила је о траговима експлозива, нафтним дериватима и боји на оплати летилице.
„На месту пада настао је кратер пет и по метара промера и дубине око један и по метар. Из кратера је издвојено 45 металних фрагмената и промена боје метала у плаву на рубним деловима. Два таква фрагмента пронађена су и изван кратера. Оштећења на околним објектима, примарно аутомобилима, мањег су интензитета углавном узрокована распршењем камења и гранчица“, рекла је она.
Додала је да се месту догађаја осетио се интензиван мирис амонијака.
На фрагментима тела авио-бомбе, на деловима летилице нису детектовани трагови војних експлозива, није било ни привредних експлозива као ни других експлозивних твари.
„Што се амонијака тиче, потврђено је да се радило о траговима. На десном крилу летилице најзаступљенија је била црвена боја која је одражавала петокраку црвене и беле боје. Ради се о оригиналној боји, а пронађени су трагови накнадног бојења", навела је Бачићева, пренео је Танјуг.
Пад дрона у Загребу - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
РЕГИОН
Хрватски министар одбране: Дрон који је пао у Загреб долетео из Украјине
Хрватски председник Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
РЕГИОН
Милановић: НАТО званичници нису знали за пад дрона у Загребу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала