- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков о размени Медведчука: Захвални смо му али он није држављанин Русије

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВиктор Медведчук
Виктор Медведчук - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Шеф украјинске партије „Опозициона платформа – за живот“ Виктор Медведчук није држављанин Русије, него страни политичар, те у Кремљу не знају да ли би он желео да Русија учествује у решавању ове ситуације, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући могућност размене Медведчука.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Што се тиче размене о којој различите личности у Кијеву говоре са таквим жаром, ватром, задовољством... Медведчук није држављанин Русије. Он нема никакве везе са специјалном војном операцијом. Он је страни политичар. Ми уопште не знамо да ли он сам жели неку врсту учешћа Русије у решавању те, лоше по њега, ситуације“, рекао је Песков.

Он је додао да „све што се догодило са Виктором Медведчуком јасна илустрација тога шта у ствари представља кијевски режим“, истакавши да је судски поступак који је покренут против Медведчука политички мотивисан и измишљен.
Песков је нагласио да лидер „Опозиционе платформе – за живот“ није имао никакве закулисне односе са Русијом.

„Добро су познати ставови Медведчука у корист изградње нормалних, обострано корисних, партнерских односа Украјине и Русије. Тај став је увек био отворен, Медвечук никада није имао никакве закулисне односе са Русијом. Али чак и ако то хипотетички замислимо, онда би вероватно било јасно да би Медвечук напустио територију Украјине пре почетка специјалне војне операције“, оценио је Песков, подсетивши да Медведчук то није урадио.

Песков је нагласио да се Медведчук увек залагао за мир и био је против ширења сукоба у Донбасу.
„Узгред говорећи, да су својевремено те његове идеје, идеје његове странке узимане у обзир и да се на њима заснивала државна политика Украјине, не би било никакве војне операције“, констатовао је портпарол Кремља.
Он је додао да је Кремљ, као и власти Донбаса, захвални Медведчуку за организацију размене заробљеника у протеклих неколико година и решавање других хуманитарних питања. Песков је прецизирао да се Медведчук тиме бавио, између осталог, на директну молбу кијевских власти.

Кремљ ће пратити судбину Медведчука

Песков је поручио да ће у Кремљу „пратити судбину Медведчука, те позивају да то учине и европски политичари, који толико брину о слободи говора и који говоре да се човек не може прогонити из политичких разлога“.
„То је та иста ситуација и овде је примерено очекивати да ће зауставити представнике кијевског режима у прогону човека због његових политичких погледа“, казао је Песков.
Украјински председник Владимир Зеленски саопштио је у уторак о хапшењу Медведчука тако што је на свом Телеграм каналу објавио фотографију човека са лисицама на рукама, који је личио на њега. Такође је предложио да га размени за украјинске ратне заробљенике.
С тим у вези, портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да ту фотографију треба проверити због великог броја фалсификата са украјинске стране.
Раније је било саопштено да је првих дана руске специјалне операције Медведчук побегао из Кијева у непознатом правцу.
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
РУСИЈА
„Добро закључавајте врата“: Медведев „саветује“ изроде у Кијеву који држе Медведчука /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала