- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија може да повећа потрошњу и прераду енергетских ресурса

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Русија може да повећа потрошњу и прераду енергетских ресурса, укључујући и њихово преусмеравање на друге правце, изјавио је руски председник Владимир Путин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Отварају нам се алтернативне могућности, опције и нове шансе. Што се тиче руске нафте, гаса и угља, можемо да повећамо њихову потрошњу на унутрашњем тржишту, стимулишемо дубоку прераду угља, а такође и да повећамо испоруку енергетских ресурса у друге регионе света – тамо где су заиста потребни“, истакао је Путин отварајући састанак о развоју Арктика.
„Одбијање неких западних земаља од нормалне сарадње, укључујући и руске енергенте – барем неке од њих, већ погодило милионе Европљана, изазвало праву енергетску кризу и одражава се, узгред, и на Сједињене Америчке Државе. Свуда расту и цене и велика је инфлација – за ове земље је то апсолутно невиђено“, приметио је он.
Према његовим речима, за решавање овог задатка користе се све расположиве могућности, укључујући и развој транспортних коридора, међу којима и Северне железнице.

Пуштање у рад Северне железнице омогућиће да се растерети Бајкалско-амурска магистрала и Транссибирска железница, што је изузетно важно с обзиром на преоријентацију главних извоза на исток.

Он је напоменуо да би активна изградња Северне железнице требало да почне 2022. године.
Суочена са притисцима санкција, Русија треба да посвети посебну пажњу пројектима и плановима у вези са развојем Арктичке зоне, додао је он и истакао да се они не смеју померати и одлагати.
„Сада, узимајући у обзир различита спољна ограничења и санкционе притиске, треба да обратимо посебну пажњу на све пројекте и планове који се односе на Арктик. Да их не одлажемо, не померамо, већ напротив, на покушаје да се наш развој обузда морамо да одговоримо максимизирањем темпа рада и на текућим и на дугорочним задацима“, нагласио је Путин.
Према његовим речима, у покушају да се обузда развој Русије потребно је одговорити развојем пројеката, пре свега у социјалној сфери.
„На Арктичким територијама живе и раде стотине наших грађана и концентрисане су практично све области националне безбедности наше земље“, нагласио је председник.
Он је додао да релевантне институције морају да реконфигуришу свој рад тако да снабдевање арктичких територија остане несметано.
„Све одговорне институције које су ангажоване на Арктику треба да компетентно и брзо реорганизују свој рад. Пре свега, како би се становници арктичких територија, сменски радници, предузећа и друштвени објекти у региону несметано снабдевали храном и лековима, горивом, грађевинским материјалом и опремом“, рекао је он.
Ово је утолико важније, јер ће врло брзо почети период северне испоруке.
„Он мора да прође прецизно и организовано, по плану, без пропуста“, поручио је Путин.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције.
О томе зашто су кинески медији одлуку руског председника да рубљу веже за злато и да извезени гас наплаћује у рубљама назвали убиственим оружјем против Запада у ауторској емисији Мој поглед на Русију говорила је Љубинка Милинчић:
Норвешка је пуна свега, али је храна скупља него икад. - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
СВЕТ
Талас поскупљења и панике запљуснуо Европу - шта се дешава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала