- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта се догађа на Нептуну: Тајанствени пад температуре збунио научнике

© © NASAНептун
Нептун - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Тренутно се Нептунова јужна хемисфера налази усред лета дугог четири деценије, али из разлога који научници не могу у потпуности да објасне, није дошло до очекиваног пораста температуре, већ до мистериозног пада.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Нова студија, која је прикупила 17 година мерења Нептунове температуре, показује да се догађа супротно. Мерења показују тајанствени просечни пад температуре од око 8 степени између 2003. и 2018., о чему сведочи значајан пад атмосферског зрачења од 2003. године.
“Ова промена је била неочекивана. Будући да смо проматрали Нептун током његовог раног јужног лета, очекивали смо да ће температуре полако расти, а не пасти”, каже научник Мајкл Роман.
Претходна истраживања показала су да би интеракција хемикалија у атмосферским облацима могла да утиче на њихову температуру, што доводи до температурних врхова пре максималног Сунчева зрачења, а могуће је да се нешто слично догађа и сада.
“С обзиром на Нептуново 165-годишње орбитално раздобље, очекује се да ће се све сезонске промене догађати поступно током деценије. Брзе промене уочене између 2018. и 2020. изгледају изненађујуће брзе. Чини се да додатни процеси дјелују у Нептуновој атмосфери “, пишу истраживачи.
Друго објашњење могле би бити временске варијације, које утичу на хемијски састав атмосферских облака, укључујући дејство тамних вртлога виђених на Нептуну, што је још једна од енигми планета о којима још учимо.
Сунчев ток такође је вредан разматрања, кажу истраживачи напомињући да промене у сјају узроковане циклусом Сунчеве активности могу некако покренути фотохемијске промене у Нептуновој атмосфери, што би опет могло објаснити температурне флуктуације које видимо.
Нептун је осми и од Сунца најудаљенији планета Сунчевог система. Назван по римском богу мора, четврта је највећа планета по обиму и трећа по маси која је седамнаест пута већа од Земљине, преноси портал Дневно.
Нептун обиђе око Сунца за 164,8 година.
Свако годишње доба на Нептуну траје више од 40 земаљских година.
Планета близу звезде - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Камени облаци и камена киша: Откривена необична планета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала