- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарска министарка: Одустајање од руских енергената био би веома тежак ударац за земљу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод "Газела" којим се руски гас испоручује у ЕУ
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Увођење ембарга на испоруке гаса и нафте из Русије било би тежак ударац за Бугарску, изјавила је потпредседница Владе, министарка привреде Бугарске Корнелија Нинова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Још увек немамо алтернативу тим испорукама. Ако сада прекинемо испоруке, то ће бити тежак ударац за економију и домаћинства. А ми желимо управо супротно – да стабилизујемо економију и да помогнемо домаћинствима“, изјавила је Нинова.

Она је поновила да Бугарска не испоручује оружје Украјини.
Коментаришући изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља који је рекао да Софија учествује у финансирању испорука наоружања Украјини, Нинова је нагласила да Бугарска редовно уплаћује доприносе Европској унији, а расподелом тих средстава бави се Европска комисија.
„Бугарска Влада и бугарски парламент нису донели одлуку о извозу оружја и муниције и, надам се, ни неће“, казала је Нинова за „бТВ“.
Она је појаснила да чланови владајуће коалиције имају различита мишљења по питању могућности пружања војне помоћи Украјини. Одговарајући предлог је изнела странка „Демократска Бугарска“, али за социјалисте је то питање „црвена линија“, истакла је Нинова, која је на челу странке „Бугарска социјалистичка партија“.
Она је поновила да као министарка привреде из принципијелних разлога неће ставити потпис испод одговарајуће одлуке.
„Ми желимо да се рат заврши. Желимо мир и спокој. Желимо да се окончају војна дејства у да започну мировни преговори. Али када желиш мир, немогуће је снабдевати земље како би наставиле да ратују и убијају једни друге. Нагласићу да ми не извозимо оружје ни за једну страну“, истакла је заменица премијера Бугарске.
Посланик парламентарне странке „Препород“ Елена Гунчева раније је захтевала оставку Корнелије Нинове.
Према речима Гунчеве, Бугарска без обзира на изјаве министра економије, ипак учествује у испорукама оружја Украјини. Земља учествује у механизму ЕУ за одржавање мира и плаћа годишње чланарине. О томе је раније говорио и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ који је рекао да и Бугарска и Мађарска учествују у финансирању испорука са оружјем.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
РУСИЈА
Бугарски социјалисти поновили: Не подржавамо испоруке оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала