- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Запад жели да учврсти доминацију на штету других, обуздавање Русије кључни елемент тог курса

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Запад настоји да учврсти у свету доминацију на штету других држава и њихових националних интереса. Обуздавање Русије на свим пољима је део тог курса, истакао је Лавров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Конференција се одржава у околностима веома сложене ситуације у свету што је повезано са агресивним понашањем колективног Запада, предвођеним Америком, а који настоји да поново успостави и заувек учврсти своју доминацију у међународним питањима, како би испунио своје циљеве засноване на уским интересима и на штету националних интереса других чланица међународне заједнице“, навео је министар на конференцији „Дигитални међународни односи 2022“ на Московском државном институту међународних односа (МГИМО).
Најважнији елемент тог агресивног понашања је вишегодишња политика комплексног и системског обуздавања Русије.

„Што се каже – на свим пољима. Кулминација тог русофобског курса је безусловна подршка Вашингтона и Брисела радикално-националистичком кијевском режиму“, истакао је он.

Руски министар је навео и да је Запад је осам година подржавао одсуство жеље Кијева да спроведе Минске споразуме и подстицао решење силом.
„Западне земље су практично у последњих осам година подржавале потпуно одсуство жеље украјинских режима да спроведе Минске споразуме, подстичући их на решавање питања Донбаса применом силе, а Кијев се и сам спремао за рат против Доњецка и Луганска, што сада 100 одсто знамо из интерних докумената украјинских оружаних формација и нацистичких батаљона који су нам пали у руке “, рекао је он.
Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у циљу денацификације и демилитаризације Украјине и заштите грађана Донбаса.

Русија не иде у самоизолацију

Како каже, Русија се не ограђује ни од кога и не креће се ка самоизолацији.
„Актуелна криза отвара додатне могућности за развој. Сматрам да је од принципијелног значаја то што се ми при томе ни од кога не ограђујемо, не улазимо у самоизолацију. Доследно се залажемо за успостављање професионалне, конструктивне сарадње у дигиталној области, пре свега у управљању интернетом и осигуравању сајбер безбедности“, истакао је Лавров.
Запад, међутим, покушава да прекине све нормалне канале дијалога и у таквим условима дигитална дипломатија остаје практично једини начин да алтернативна гледишта стигну до аудиторијума у иностранству, оценио је он.
План Алијансе да се прошири након што су интересовање за приступање НАТО-у исказале Шведска и Финска и последице које то може изазвати били су тема емисије Свет са Спутњиком:
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РУСИЈА
Лавров: Изјава Бореља о Украјини "мења правила игре"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала