- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Српкиње са крова Европе за Спутњик: Све је то нормално

© Фото : ФИБАНевена Јовановић
Невена Јовановић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Јелена Брукс и Невена Јовановић, српске кошаркашице, освојиле су Евролигу са мађарским Шопроном после победе над фаворизованом екипом Фенербахчеа и то у Истанбулу пред 10.000 навијача. Прве утиске након великог успеха две сјајне играчице поделиле су са Спутњиком.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Српске кошаркашице шампионски менталитет који гаје када обуку национални дрес пренеле су и у клуб за који наступају, па су донеле радост мађарском Шопрону који је по први пут у историји постао првак Европе у женској кошарци.
Невена Јовановић и Јелена Брукс нису ни сањале да ће годину дана након што су освојиле Европско првенство са репрезентацијом поново постати шампионе Старог континента, овог пута у клупском дресу.
Брукс се недавно опростила од репрезентације, али не и од клупске каријере у којој је остварила до сада непревазиђен успех.
„Приметила сам да су наши успеси испраћени. Осећај је феноменалан, утисци су се сада мало слегли, са Невеном са ишла до куће и на сваких 15 минута сам је питала: 'Госпођо па шта ми урадисмо?'“, кроз смех је испричала Брукс.
© Фото : ФИБАЈелена Брукс и Соња Васић
Јелена Брукс и Соња Васић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Јелена Брукс и Соња Васић
Како је истакла бивша репрезентативка првенствени циљ није била титула, већ је то најпре био улазак у плеј оф.
„На старту сезоне ушли смо са циљем да уђемо у плеј-оф, па постепено до Фајнал-фора. Освајање Евролиге није био ни на крају успех, превелик је успех, а осећај изванредан“, истакла је Јелена, а Невена се сложила.
„Све ми се одједном десило, први Фајнал-фор, финале, титула. Наравно да нисам замишљала да ће се све одиграти овако. Имали смо циљеве, то је био пласман на Ф4, али када смо то успеле отишле смо и даље. Дошла сам у право време. Тим је направио велики успех и драго ми је да сам део историје“, испричала је Невена која је недавно стигла у Шопран из Француске.
За кошаркашице мађарског клуба био је уприличен и велики дочек, што су српске играчице емотивно доживеле.
„Још увек нисам сто одсто свесна. Пресрећна сам, али мислим да нисмо свесне ни ја ни девојке. Велики је успех за све нас посебно, али и за цео клуб и мађарску кошарку. Дивно је, када се све слегло и када смо дошли у Шопран имали смо дочек и онда је прорадило више емоција, скоро и суза“, објаснила је Јовановић.
Успех је још више добио на значају јер се утакмица играла у Истанбулу где су кошаркашице Фенера унапред доделиле себи улогу фаворита. Међутим, добра одбрана и притисак биле су кључне ставке које су Шопран одвеле до титуле.
„Знали смо да Фенер има највеће амбиције, после избацивања руских екипа добили смо више наде да сањамо о бољем резултату, а поготово Фенеру који има звезде женске кошарке. Помрсили смо им конце пред домаћом публиком, верујем да нису срећни, можда су и љути, али зато смо и отишле тамо, свако ради свој посао“, објаснила је Невена на шта се Јелена надовезала.
„Сви у клубу су нам говорили да уживамо у том дану. И тиме што смо други остварен је велики успех. Кад смо се растеретили било нам је лакше, док је у њиховом случају било другачије и ја верујем да су оне мислиле да су већ освојиле Евролигу пре него што је Фајнал-фор и почео. Мислим да су имале много већи притисак који нису могле да изнесу. Фуриозно смо кренуле утакмицу, не знам против кога да смо играле не би било шансе. Од првог минута је утакмица била наша и било је јасно да нисмо дошле само да се прошетамо“, истакла је Брукс.
„Ми смо са њима играли два пута у сезони. Нисмо прошле славно, оба пута смо изгубиле са 20 поена разлике. Осетиле смо на својој кожи шта значи када екипа пуна звезда има самопоуздања. Сада смо од почетка спречили то самопоуздање и знали смо да одбраном морамо све да решимо. Мислим да смо од прве секунде наметнули свој ритам. Свести такву екипу на 55 поена и више је него успех. Одбрана нас је красила током целе сезоне и знале смо да та одбрана може да донесе велики успех“, додала је Јовановић.
Српкиње су се након победе истакле као кошаркашице које су најмање биле узбуђене, а у клубу су се нашалили са њима и објаснила да се Невена и Јелена не радују јер су са Србијом навикле на титуле, што је јако насмејало наше играчице.
„Довољно сам се истрошила, обе утакмице сам играла по 40 минута да ја стварно нисам имала снаге. Причали су нам „па да ви сте навикле“. То сам рекла породици када се све завршило. Шта се радујете све је то нормално“, насмејала се Јелена.
„Када смо победиле, Јелена и ја нисмо превише славиле. Сви су се шалили и рекли да је нама то нормално и да смо навикле да освајамо. Можда јесте тако, али ово је посебна врста среће. Ништа не може да се мери са играњем за репрезентацију и тим осећајем, али ово је другачија врста среће. Када си на крову Европе испред толико добрих играчица, мало је нас и драго ми је да сам у том друштву Соња, Јелена и ја. Драго ми је да сам са клубом написала историју“, потврдила је и Невена.
Српска кошаркашица истакла је да ће јој трофеј Евролиге бити додатни мотив пред напоран период који следи укључујући припрему за Светско првенство које се одржава од 22. септембра до првог октобра.
„Остала нам је финална серија регуларне сезоне. За сада размишљам о томе. Лето ће бити како је Марина најавила папрено и јако, али није први пут, знамо шта нас чека и због чега смо тамо. Надам се пре свега здрављу и да мало после сезона успемо да одморимо да бисмо биле максимално спремне“, истакла је Јовановић.
Са друге стране, Јелена Брукс лету се радује јер ће моћи да се посвети породици с обзиром на то да је завршила репрезентативну каријеру.
„У репрезентацији сам била 15 година, то је дуги циклус који је изискивао крај у неком тренутку. Самим тим што имам своју породицу само је било питање када. Физички верујем да могу још да играм, али за репрезентацију мислим да је дошло време за млађе девојке“, објаснила је Брукс.
Ипак, Јелена верује да су она и Соња Васић репрезентацију оставиле у добрим рукама и да ће Тина Крајишник одлично радити свој капитенски посао.
„То је била жеља, да све оставим у добрим рукама. Да не остављам не бих се усудила да одем. Веровала сам да су те девојке зреле и да могу да узму нашу улогу и да наставе успех са репрезентацијом“, објаснила је Брукс.
Колико год да трофеј Евролиге доноси срећу не може да се мери са оним који је Јелена подигла у националном дресу.
„Када освојиш трофеј са репрезентацијом усрећио си не само породицу и пријатеље већ све Србе и народ који је био уз тебе. То је посебна, неописива драж и буди неописиву емоцију. Ипак, у Шопрону сам 15 година, овде сам постала професионалац и доживљавам успех емотивно на другачији начин“, закључила је Јелена Брукс.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
СПОРТ
Ново унижавање Јокића – НБА легенде изоставиле Србина из најбоље петорке
 Жељко Обрадовић са супругом на сахрани Дуде Ивковића - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
СПОРТ
Обрадовић о преминулој легенди: „Немам речи да искажем колико ми је тешко“ /фото/
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
СПОРТ
Богдановић наставља трку, Попович ипак – не! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала