- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Одговор на америчке провокације: Кина одржава војне вежбе у подручју Тајвана

© AP Photo / Mark SchiefelbeinКинески брод
Кинески брод - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Оружане снаге Кине одржаће данас војне вежбе у подручју Тајвана у контексту посете америчких конгресмена том острву, наводи се у саопштењу команде Источне зоне Народноослободилачке армије Кине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Команда Источне зоне Народноослободилачке армије Кине 15. априла је послала војне бродове, бомбардере, ловце и друге снаге у циљу организације вишенаменских борбених патрола и одржавања војних вежби у поморском и ваздушном простору Источног кинеског мора и око острва Тајван“, наводи се у саопштењу команде на друштвеној мрежи „Вичет“.

Поводом посете америчких конгресмена Тајвану огласило се и Министарство одбране Кине.

„Те акције Сједињених Америчких Држава озбиљно нарушавају принцип једне Кине и три заједничка кинеско-америчка саопштења, озбиљно поткопавају политичку основу кинеско-америчких односа и још више појачавају напетост у Тајванском мореузу“, саопштио је портпарол кинеског војног ресора Ву Ћиан.

Он је истакао да ће „Народноослободилачка армија Кине предузети све неопходне мере како би одлучно спречила спољно мешање и покушаје успостављања 'независности Тајвана'“.
Дан раније су медији саопштили да је група од шест америчких законодаваца, укључујући председника комитета америчког Сената за међународне односе Боба Менендеза и сенатора републиканца Линдзија Грема, стигла на Тајван.
Званични односи централне владе Кине и њене острвске провинције Тајвана прекинути су 1949. године, а пословни и неформални контакти обновљени су крајем 80-их година прошлог века. Од почетка 1990. године, стране су почеле да контактирају преко невладиних организација. Русија подржава политику једне Кине, односно сматра Тајван неодвојивим делом Кине и против је независности острва у ма ком облику.
Са друге стране, САД нису успоставиле званичне односе са Тајваном, али подржавају острво, између осталог и испорукама оружја.
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
СВЕТ
Америка оружјем мотивише савезнике против Кине – једна посета Тајвану жестоко би наљутила Пекинг
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала