- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Позориште апсурда“: Зар су Американци одговарали за кршења људских права у Југославији?

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIСедница Савета за људска права УН у Женеви
Седница Савета за људска права УН у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
Пратите нас
Америчка кампања за искључење Русије из Савета за људска права УН је позориште апсурда – Сједињене Америчке Државе више пута су кршиле основе хуманитарног права и не испуњавају критеријуме за чланство у Савету, рекао је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„САД, које се позиционирају као покретач демократије и људских права, у ствари не испуњавају чак ни формалне критеријуме за чланство у Савету за људска права УН“, рекао је руски дипломата.

Он је подсетио да је од 12 основних међународних конвенција о људским правима и факултативних протокола уз њих америчка страна ратификовала само пет. Упркос декларисаној родној равноправности, САД се, на пример, још нису придружиле Конвенцији о елиминацији свих облика дискриминације жена.
Међу другим документима су и Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, Конвенција о правима детета, Конвенција о правима инвалида.
„То није цео списак, само основни споразуми“, истиче Вершињин, додајући да је у последње време америчка администрација дала зелено светло само тројици специјалних известилаца Савета за људска права да посете САД, док на десетине осталих ометају.
Тешко је не приметити, додаје дипломата, да су САД земља где не само да расизам и расна дискриминација нису искорењени у 21. веку, већ су попримиле систематски и структурни карактер.
„А колико је пута у последњих 20 година Вашингтон деловао као агресор, започињући ратове у свим регионима света по свом нахођењу? Зар су Американци сносили било какву одговорност за бројна кршења људских права и међународног хуманитарног права у Југославији, Ираку, Либији, Сирији?“, упитао је Вершињин.
Он примећује да земља са таквом „репутацијом“ у сфери људских права решава ко је од чланова достојан да остане у Савету за људска права УН.
„Позориште апсурда – тешко је другачије назвати ту ситуацију“, закључује Вершињин.
Генерална скупштина Уједињених нација је 7. априла суспендовала Русију из Савета за људска права. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је изјавио да сумња да ће Савет УН за људска права још дуго опстати после одлуке о суспензији Русије.
Гласање у Генералној скупштини УН о суспензији Русије из Савета за људска права УН  - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Руски дипломата: Америка је вршила притисак како би Русију суспендовали из Савета за људска права УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала