- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија задржала статус посматрача у Савету за људска права УН: Избегнута улога немог посматрача

© POOL / Уђи у базу фотографијаСавет за људска права УН
Савет за људска права УН - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
Пратите нас
Саопштењем о ванредном обустављању мандата у Савету за људска права УН Русија је задржала статус посматрача и није дозволила да је лише њених права у даљем раду у тој организацији, рекао је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Донета је одлука да самостално ванредно обуставимо мандат Русије у Савету за људска права након усвајања незаконите и политички мотивисане резолуције Генералне скупштине УН о суспензији чланства Русије у Савету за људска права. Резултат таквог потеза је то што смо са статуса члана у Савету прешли на статус посматрача“, објаснио је Вершињин.
Он је подсетио да је 2011. године Савет за људска права суспендовао чланство Либије – тада су званичном Триполију одузета сва овлашћења. Либијска делегација је само могла и даље да присуствује у сали за састанке, и то не са својом таблицом са називом. Русију таква опција „није могла задовољити“, истиче Вершињин.

„Да је Русија 7. априла пристала на 'либијски сценарио' нас би, у суштини, исто лишили права у преосталих годину и по нашег чланства у Савету. Доделили би нам само улогу немог посматрача – ништа више од тога“, оценио је он.

По његовим речима, то би дало одрешене руке западним земљама за даљу манипулацију темом људских права и њеног коришћења за политички притисак.
Са друге стране, статус посматрача пружа Москви могућности које су упоредиве са овлашћењима држава-чланица Савета за људска права.

„Наставићемо да износимо своје иницијативе, да учествујемо у преговарачком процесу о нацртима резолуција, да се обраћамо и дајемо изјаве. Другим речима, моћи ћемо да пренесемо међународној заједници руски став о актуелним међународним питањима – додуше у отежаним условима“, закључује Вершињин.

Генерална скупштина Уједињених нација је 7. априла суспендовала Русију из Савета за људска права. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је изјавио да сумња да ће Савет УН за људска права још дуго опстати после одлуке о суспензији Русије.
Седница Савета за људска права УН у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
РУСИЈА
„Позориште апсурда“: Зар су Американци одговарали за кршења људских права у Југославији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала