- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Велико откриће: Земљино језгро се врти

CC BY-SA 2.0 / Argonne National Laboratory / Composition of Earth’s mantleЗемљино језгро и слојеви Земљине коре
Земљино језгро и слојеви Земљине коре - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
Пратите нас
Земљино унутрашње језгро, који је последњи унутрашњи слој планете, ротира отприлике 0,05-0,1 степени годишње, наводи се у новој студији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Истраживачки тим са Универзитета Илиноис у Урбана-Шампањ анализирао је сеизмичке податке од потреса и објавио своје налазе у „Earth and Planetary Science Letters.
Наиме, геолози не знају пуно о томе како настаје Земљино магнетно поље. Они сумњају да су за то одговорни динамички процеси који се одвијају између границе унутрашњег и спољашњег језгра.

Знак да унутрашње језгро није непокретно

Користећи сеизмичке податке и нове технике обраде, тим је открио да се унутрашње језгро Земље окреће. Истраживачи сматрају овај детаљ „најбољим доказом до сада”, јер би могао помоћи у разјашњавању механизама који стоје иза Земљиног магнетног поља, пише портал „Мега интерестинг“.
Тим је испитао сеизмичке податке с различитих географских локација, посебно подручја у којима се јављају дублети – блиско распоређени потреси. Приметили су да су неки сеизмички таласи пробили унутрашње језгро и флуктуирали с временом, што је знак да унутрашње језгро није непокретно.
„Године 1996. наша група је први пут открила малу али системску промену у сеизмичким таласима који пролазе кроз унутрашње језгро, што смо протумачили као доказ диференцијалне ротације унутрашњег језгра у односу на површину Земље”, каже коаутор Сјаодонг Сонг.

Прецизна метода

„Важно је да видимо да се ови поломљени таласи мењају пре него што се рефлектирани таласи одбију о унутрашње границе језгра, што имплицира да промене долазе из унутрашњег језгра”, додаје Сонг.
Раније студије користиле су несигурну методу која је зависила од тачног времена сата како би се дошло до врло мало података.
„Оно што нашу анализу чини другачијом је наша прецизна метода одређивања када се тачно догађају промене у сеизмичким сигналима и када дођу до различитих сеизмичких активности широм света”, каже коаутор и дипломирани студент Ји Јанг.

Три ствари које овој студији дају моћ

„Користимо сеизмички талас који није досегао унутрашње језгро као референтни вал у нашим прорачунима, што уклања много нејасноћа.”

Занимљиво је да унутрашње језгро Земљине брзине ротације мања од једног степена сваких милион година док расте, чак и када се спољашње језгро укрути.
„Управо ова пажљива анализа времена доласка, опсежна збирка најквалитетнијих података и пажљива Јангова статистичка анализа дају овој студији моћ. Овај рад потврђује да временске промене долазе првенствено, ако не и у потпуности, из тела унутрашњег језгра, а идеја да су промене на површини унутрашњег језгра једини извор промена сигнала сада се може искључити.”
Планета Марс - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта тресе Марс: На Црвеној планети откривени потреси какви до сада нису забележени
Земљино језгро и слојеви Земљине коре - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откриће кинеских научника: Чудно стање материје у Земљином језгру
Mлечни пут - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Галактички катастар: Где се тачно налази Сунце, а где смо ми
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала