- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Када ће се пролеће вратити у Србији: Метеоролози прогнозирају кад ће стабилизација времена

© Sputnik / Лола ЂорђевићЉуди на улици
Људи на улици - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
Температуре ниже од просека за ово доба године очекују нас и наредних неколико дана, прогнозирају метеоролози, а време би требало да се поправи и стабилизује 23. априла.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Прогностичар Марко Чубрило наводи да ка нама са севера струји релативно хладан и слабо влажан ваздух. Он наводи да нас очекује променљиво облачно и ветровито време уз постепено али јаче захлађење и могуће пролазне падавине понегде. Како додаје, крајем дана у пределима преко 800 метара надморске висине могући су и „пљускови снега“.
„Продор хладног ваздуха ће се додатно појачати јер ће уследити формирање циклона над југоистоком Европе. У таквом односу ваздушног притиска када је циклон источније од нас, а антициклон западније над нама ће доминирати јако северно струјање. Преовлађиваће променљиво облачно, ветровито и релативно хладно време. Повремено ће бити сунчаних интервала, посебно дуж Јадрана и на северозападу региона али ће бити услова и за појаву налета кише, крупе и суснежица у пределима испод 800 метара надморске висине, а преко те висине биће пљускова снега који понегде могу бити доста интензивни и оставити неколико центиметара на тлу“, наводи Чубрило.
Додаје да ће дневни максимум бити знатно испод просека и требало би да се креће од 5 до 13 степени у низијама, док би у вишим крајевима био до четири степена.
„Почетком седмице и даље необично хладно за овај део године уз смену облака, сунца и краткотрајних падавина. Уз врло ниске температуре ноћу и рано ујутро снежна граница се може спустити и испод 700 метара надморске висине и то посебно у уторак када би се преко нас могао преместити висински циклон и језгро хладног ваздуха у средњој тропосфери. То би могло донети нешто јаче падавине овог дана, а тиме би вероватноћа за појаву снега порасла и у пределима испод 700 метара надморске висине“, каже Чубрило и додаје да ће дувати умерен и појачан ветар, који ће на кратко ослабити у понедељак после подне и у ноћи ка уторку и тада би због слабијег ветра и доста ведрине постојала опасност од појаве касног мраза који би нанео велике штете цветницама.
„Побољшање и мање отопљење се очекује око 21. априла када би то језгро хладног ваздуха стигло до Средоземља и тамо условило развијање секундарног циклона који би у његовом топлом сектору покренуо јужно струјање те би око 21. 4. над фенским деловима БиХ и Србије било и око 22 степена Целзијуса“, наводи Чубрило.
Постоји појачана могућност падавина од 21. 4. увече до 23. 4. и већи део региона би у тих неколико дана могао добити конкретније падавине, док би температура пала на просечне вредности, објашњава прогностичар.
„После 23. 4. има изгледа за стабилизацију“, каже Чубрило, позивајући се на прорачуне Европског центра за средњорочну прогнозу, али ти модели још нису довољно убедљиви.
Метеоролог Ђорђе Ђурић такође наводи да је до православног Ускрса могуће веома променљиво време. Како додаје, после Ускрса следи стабилизација времена, „уз повратак правог пролећа“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала