- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мартиновић: Формирање мањинске владе Црне Горе не иде по плану

© Sputnik / Небојша ПоповићКривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе
Кривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
Формирање мањинске владе не иде онако како су замишљали њени промотери, јер је изостао ефекат пристанка Демократске партије социјалиста (ДПС) да искључиво обезбиједи подршку новој влади, сматра посланик и потпредсједник Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Мартиновић је, у интервјуу агенцији МИНА, казао како је очигледно да се активности у вези са формирањем мањинске владе не одвијају по замислима њених промотера, превасходно лидера Грађанског покрета УРА и Социјалистичке народне партије (СНП) Дритана Абазовића и Владимира Јоковића.

„УРА и СНП су завршили у мишоловци ДПС-а“

Према ријечима Мартиновића, десило се оно на шта су Демократе упозоравале од почетка.
„ДПС никога не подржава, а да из тога не може извући неку корист за себе или, што би се рекло, бесплатног сира има само у мишоловци. УРА и СНП су завршили у мишоловци ДПС-а, а од сира су затекли само рупе“, сматра Мартиновић.
Он је казао да готово извјесно присуство Социјалдемократске партије (СДП) у мањинској влади свој шири контекст има у оном што је већ речено.
Посриједи је, како је рекао, само један у низу од услова ДПС-а „на који ће, како ствари стоје, УРА и СНП морати да пристану“.
„Присуство СДП-а је само један огледни примјер на тему ко ће се, заправо, питати у мањинској влади, мада је то УРА-и и СНП-у, више пута, и сасвим експлицитно речено“, казао је Мартиновић.
Он је поручио да се питања, која даље из тога проистичу, тичу превасходно самопоштовања УРА-е и СНП-а али и, још више, поштовања чланства и гласача тих партије од њихових руководстава.
Како је навео, од конституената те владе могу се чути сасвим опречне изјаве, на било коју тему које се дотакну.
„Још није било ниједне теме око које смо добили ишта што би личило на јединствен став свих њених чинилаца“, рекао је Мартиновић.
Он је навео да СНП обећава потписивање Темељног уговора, попис, придруживање иницијативи „Отворени Балкан“, док СДП искључује могућност реализације било којег од обећања СНП-а.
„Такође смо од СНП-а чули за постојање неких црвених линија које се тичу присуства СДП-а и СД-а у тој влади. Међутим, како вријеме одмиче, чини се да све те црвене линије СНП-а полако блиједе“, казао је Мартиновић.
Он је подсјетио да су Демократе, како је казао, на кршење Устава и прекрајање изборне воље, одговориле протестима.
„Протести су, у значајној мјери, помрсили конце протагонистима крађе мукотрпно извојеване побједе од 30. августа 2020, јер су им предочили шта народ мисли о том чину. Одлагањем реализације перфидног плана жељела се отупити оштрица народног незадовољства, али то се није десило“, рекао је Мартиновић.
Он је казао да ће Демократе ослушкивати вољу грађана и, у складу са њом, планирати будуће активности, „строго водећи рачуна да ни у једном тренутку не изневјере очекивања народа“.
„Свакако да настављамо са протестима. Сљедећи је у Никшићу 19. априла, на рођендан партије, гдје ћемо, након што изаберемо нови сазив Општинског одбора у том граду и обиљежимо седам година без издаје, кренути у протестну шетњу“, најавио је Мартиновић.

Наставак осипања ДПС-а

Мартиновић је казао да на локалним изборима у Подгорици не треба очекивати ништа што већ није виђено у Никшићу, Херцег Новом, Мојковцу, Цетињу, Петњици, Беранама или Улцињу.
„А то је наставак осипања ДПС-а, али и његових нових партнера у најављеној мањинској влади. Дакле, сигурни смо са моћном партијском инфраструктуром коју имамо у побједу у Подгорици и другим општинама гдје се одржавају локални избори“, казао је Мартиновић.
Он је рекао да су грађани у свим општинама ДПС-у поручили да никада више неће бити на власти.
„Остаје да се види да ли ће неуспјеси у Беранама и Улцињу отријезнити и наше доскорашње партнере из парламентарне већине од 30. августа или ће наставити путем којим су кренули до потпуног самобрисања са црногорске политичке сцене“, закључио је Мартиновић.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
РЕГИОН
Нови велеобрт? Милов маневар да се СНП изгура из мањинске владе
Председник Црне Горе Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РЕГИОН
Покушава ли Мило да одложи пад свог последњег великог упоришта
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РЕГИОН
Абазовић открива ко ће бити део нове владе, а ко још није сигуран
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала