- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена најновија решења за ћелавост – 86 одсто ефикасна за мушкарце

CC0 / / Космати човек
Космати човек - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
И мушкарци и жене могу да искусе губитак косе, а узроци су различити – од ћелавости код мушкараца или жена до стреса услед недостатка у исхрани. Добра вест је да постоји низ ефикасних третмана за губитак косе, и за мушкарце и за жене. Ево метода за које наука каже да су најефикасније.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Губитак косе је уобичајено стање које обично узрокује много стреса код људи који га доживљавају. На крају крајева, наша коса је оно што се прво види на човеку, а губитак тешко може да се сакрије.
Миноксидил (такође познат под именом rogaine) јесте течност или пена за коју није потребан рецепт, а наноси се на кожу главе. То је вазодилататор који помаже да се прошире и олабаве крвни судови како би се повећао проток крви.
Стручњаци верују да проток може помоћи миноксидилу да поново израсте косу. Према Кливлендској клиници, миноксидил је безбедан и ефикасан и за мушкарце и за жене.
Финастерид је орални лек који може помоћи у поновном расту косе изгубљене због мушке ћелавости. Инхибира ензим (5-алфа-редуктазу) који узрокује да се фоликули на кожи главе смањују и на крају престану да производе косу.
У клиничким испитивањима, финастерид је зауставио прогресију губитка косе код 86 одсто мушкараца који су узимали лек, а 65 одсто њих је приметило повећан раст косе.
Једно упозорење: финастерид је у суштини блокатор хормона, тако да га не могу узимати жене у репродуктивном добу, а са његовим таблетама никада не би требало да рукују труднице јер то може да изазове урођене мане код детета.
У овој релативно новој процедури — коју нуде многи дерматолози и специјалисти за замену косе — крв особе се вади, а плазма одвојена од узорка се убризгава у власиште. Стручњаци верују да плазма садржи факторе раста који могу помоћи да коса поново израсте. Студија из 2017. показала је да је ПРП ефикасан у повећању густине косе у поређењу са плацебом, пише „Ит дис нот дет“.
У мета-анализи студија из 2019. објављеној у часопису „Дерматолоџи анд терапи“, истраживачи су открили да узимање додатка витамина Д за исправљање недостатка изгледа ублажава симптоме ћелавости код мушкараца, заједно са телогенским ефлувијумом (привремени губитак косе узрокован стресом, траумом или болешћу).
Чини се да враћа губитак косе и згушњава постојећу косу. Једна студија — која је анализирала нивое витамина Д код 30 мушкараца са ћелавим узорком и 30 мушкараца без ћелавости — нашла је да 96,7 одсто ћелавих мушкараца има недостатак витамина Д, у поређењу са само 73 одсто мушкараца који нису ћелави. (Подаци код жена нису тако јасни.) Студије су такође откриле да додатни витамин Д може да преокрене прерано посеђивање косе.
Сушење косе - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
ДРУШТВО
Да ли сте знали да је природно сушење косе штетније од сушења феном?
Седе власи - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Најновија студија открила: Седа коса може да врати боју
Жена у природи - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
ДРУШТВО
Женски трикови против седе косе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала