- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вештачка интелигенција доноси пресуде у Малезији

© Depositphotos.com / PhonlamaiРоботи у фабрици
Роботи у фабрици - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
Након што су судови у две малезијске покрајине покренули програм тестирања коришћење вештачке интелигенције за помоћ судијама у изрицању казни осуђеницима за диловање дроге и силоватељима. Малезијски адвокати кажу да је употреба система вештачке интелигенције у правосудном систему неуставна и тврде да нико заиста не разуме како он функционише.
ВИ софтвер, којег је развила државна владина фирма „Саравак информејшен системс“, први пут је представљен 2020. на два суда у Сабаху и Сараваку на острву Борнео као део пилот-пројекта за испитивање ефикасности вештачке интелигенције у препорукама за доношење казни. Тест је требало да буде завршен у априлу 2022.
Суд у Сабаху био је први у земљи који је употребио ВИ да помогне у изрицању судске пресуде када је 2020. године осудио двојицу мушкараца за поседовање дроге. Међутим, Хадид Исмаил – адвокат са 20 година искуства који је заступао оптужене – оспорава рад робота, тврдећи да се систем употребљавао пре него што су судије, адвокати и јавност уопште добили прилику да га у потпуности разумеју, као и начин на који функционише.
„Наш Законик о кривичном поступку не предвиђа употребу вештачке интелигенције у судовима… Мислим да је то неуставно”, рекао је Исмаил за Ројтерс.
„Приликом изрицања казне, судије не гледају само на чињенице случаја – они узимају у обзир и олакшавајуће факторе и користе своје дискреционо право. Али вештачка интелигенција не може да користи дискреционо право“, рекао је он, додајући да је казна коју је ВИ изрекао једном од његових клијената због поседовања мање количине дроге престрога – 12 месеци затвора због поседовања 0,01 грама метамфетамина.
Адвокатска комора Малезије, која заступа адвокате, такође је изразила своју фрустрацију пилот-програмом са вештачком интелигенцијом. Након што су судови у Куала Лумпуру, главном граду Малезије, средином 2021. године почели да тестирају систем како би предложили казне за 20 врста кривичних дела, Веће је рекло да му „уопште нису дате смернице те да нису имали прилику да добију повратне информације од практичара кривичног права“.
Портпарол председника Федералног суда изјавио је да је употреба вештачке интелигенције у судовима „још у експерименталној фази“, али је одбио да даље коментарише рад система.
У међувремену, употреба вештачке интелигенције у систему кривичног правосуђа убрзано расте у целом свету, од популарне ДоНотПај – мобилне апликације за чатбот адвоката – до ВИ судија који суде у споровима мале вредности у Естонији, роботских медијатора у Канади, па чак и ВИ судија у Кинеским судовима.
Заговорници ових система вештачке интелигенције инсистирају на томе да они чине изрицање казни доследнијим и могу брзо и јефтино да реше заостале предмете, штедећи време и новац за стране укључене у правни поступак, преноси РТ.
Сајмон Честерман, професор права на Националном универзитету у Сингапуру и виши директор у ВИ Сингапуру – владином програму – инсистира на томе да технологија има потенцијал да побољша ефикасност у систему кривичног правосуђа, али је признао да је легитимност таквих система зависи не само од тачности донетих одлука, већ и од начина на који су донете.
„Многе одлуке би се могле правилно предати машинама. [Али] судија не би требало да препусти дискрецију неком непрозирном алгоритму“, рекао је Честерман.
Назад у Сабаху, Исмаил се жалио на оштру казну свог клијента коју је препоручила АИ, а судија који је председавао случај му је на крају одобрио жалбу.
Међутим, Исмаил је упозорио да би многи други адвокати, посебно млади, могли одлучити да не изазову систем вештачке интелигенције – потенцијално осуђујући своје клијенте на неоправдано оштре казне.
Фејсбук - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
ДРУШТВО
Да ли је ово почетак тоталне контроле човечанства: Прикупљање лица свих људи на свету
Око – скенирање - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Вештачка интелигенција ће скенирањем ока моћи да предвиди инфаркт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала