- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Комисија за истраживање рада америчких биолабораторија у Украјини почела са саслушањем сведока

© Flickr / Maryland National GuardБиолошко оружје
Биолошко оружје - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Парламентарна комисија за истраживање рада америчких биолошких лабораторија у Украјини покренула је припрему досијеа, као и саслушање сведока, саопштила је копредседавајућа комисије, потпредседница Државне думе Русије Ирина Јарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Кренули смо са доследним саслушањем сведока за које данас може да се каже да је већ пружило врло важне информације. Оне ће несумњиво бити приложене досијеу и омогућавају нам да изградимо ланац сарадње Сједињених Америчких Држава у Украјини на отварању биолошких лабораторија потенцијално направљене за истраживање биолошког оружја и спровођење одговарајућих експеримената“, изјавила је Јарова, преноси прес-служба руске Думе.

Како се наводи у саопштењу, први документовани резултати рада су већ приложени досијеу.
Копредседавајућа комисије је додала да је радна група за безбедност саслушала сведоке због биолошког тероризма над децом у Луганској Народној Републици, о чему је раније известила комисија.
„Са потпуном увереношћу можемо да констатујемо да је откривено спровођење биолошког тероризма над децом на територији ЛНР“, закључила је она.
Јарова је раније изјавила да парламентарна комисија за истраживање рада америчких биолошких лабораторија у Украјине разматра могућност позивања на сведочење заменице државног секретара САД за политичка питања Викторије Нуланд и сина америчког председника Хантера Бајдена.

САД спроводе биолошка истраживања у стотинама лабораторија широм света

Истовремено, потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов саопштио је да ће комисија одржати следећи састанак 16. маја у Савету Федерације уз учешће представника Министарства спољних послова, као и да ће бити размотрени правни аспекти.
Америка спроводи биолошка истраживања у стотинама лабораторија широм света, а према мишљењу стручњака, биолошко оружје у бројним ситуацијама се показује јефтинијим и ефикаснијим за решавање војних проблема, нагласио је он.
Такође је додао да је данас на састанку донета одлука о формирању научног саветодавног већа при парламентарној комисији.
„Односно, ослањаћемо се не само на податке које добијамо од Министарства одбране, других надлежних министарстава и ресора на стручном нивоу, већ ћемо се ослањати и на научну експертизу, јер одговарајуће технологије увек имају двоструку намену. Те технологије су тешко доказиве ако немамо приступ научној експертизи, али од сада је имамо“, објаснио је Косачов.
Подсетимо, Министарство одбране Русије раније је открило да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса. На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона.
Појединости тајног програма Пентагона на руским границама биле су тема емисије Нови Спутњик поредак:
Шта је заправо биолошко оружје и у којим случајевима у историји је до сада коришћено сазнајте у Спутњиковој анимираној инфографици:
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РУСИЈА
Испливали нови шокантни подаци: Чиме су се све бавиле америчке биолабораторије у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала