- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Прве слике из колекције Морозових враћене из Париза у Русију

© Sputnik / Алексей БушкинПортрет Ивана Морозова
Портрет Ивана Морозова - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Прво возило с експонатима из колекције браће Морозових, који су се налазили на изложби у Паризу, стигла је на територију Русије, саопштио је представник председника Русије за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој.
Изложба „Колекција Морозових. Иконе савремене уметности“, организована је у партнерству с Ермитажом, Музејом „Пушкин“ и Третјаковском галеријом и била је отворена за публику у фондацији „Луј Витон“ у Паризу од септембра прошле до априла ове године.
Почетком априла у Амбасади Русије у Француској саопштено је да су у току припреме за повратак слика у Русију. Раније је Швидкој изјавио да је повратак колекције могућ током мајских празника.
Према његовим речима, за повратак руских експоната, међу којима су три јаја Карла Фабержеа из колекције Музеја Московског Кремља, још није уговорен.
„Разговараћемо с енглеским властима, пошто, као што знате, закони Европске уније не важе на територији Велике Британије која је напустила тај савез“, рекао је Швидкој у интервјуу за радио „Говори Москва“ и додао да се британска страна понаша „круто“.
Раније је низ руских установа културе, међу којима су Музеји Московског Кремља и Ермитаж, уступио експонате за изложбу „Фаберже у Лондону: од романтике до револуције“ у британском Музеју Викторије и Алберта. Изложба је отворена прошлог новембра и трајаће до 8. маја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала