- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Совјетски споменик у Берлину поново на удару вандала: Руска амбасада упутила ноту немачком МИП-у

© AP Photo / Markus SchreiberЗастава Русије на згради руске амбасаде у Берлину
Застава Русије на згради руске амбасаде у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Руска амбасада у Немачкој упутила је протестну ноту Министарству иностраних послова те земље због још једног вандалског напада на совјетски ратни споменик у Трептов парку у Берлину, саопштено је из амбасаде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Огорчени смо због још једног вандалског чина над спомеником совјетским војницима-ослободиоцима у берлинском Трептов парку, који се догодио у ноћи између 17. и 18. априла. На улазу, који је саставни део ратно-меморијалног комплекса, исписани су увредљиви натписи. О инциденту су одмах информисани немачки органи реда. Упутили смо протестну ноту МИП-у Немачке, захтевајући да се отклоне последице вандалског чина, као и да се утврде околности догађаја и одговорни починиоци приведу правди“, саопштено је из амбасаде.

Из дипломатског представништва је још саопштено да су „позвали немачке власти да предузму свеобухватне мере како би се спречило понављање оваквих ексцеса у будућности”, а у складу са одредбама споразума влада две земље о бризи о ратним гробницама од 16. децембра 1992. године.
Раније је немачки лист „Тагешпигел“ објавио да се споменик у Трептов парку у ноћи између недеље на понедељак још једном нашао на мети вандала. Према информацијама листа, на улазу у меморијални парк исписано је слово „З“ и разни натписи.
У ноћи 7. априла, непознати починиоци оскрнавили су споменик совјетским војницима ослободиоцима у Трептов парку, бацивши на њега црвену фарбу и исписавши антируске поруке. Споменик у Трептов парку подигнут је у част погинулих војника Совјетског Савеза у бици за Берлин 1945. године. Руска амбасада у Берлину, упутила је протестну ноту Министарству пољних послова Немачке, захтевајући да се уклоне последице вандалског чина, што је оперативно већ било урађено 8. априла.
Меморијал Тиргартен у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Совјетски споменици у Берлину на удару вандала: Руска амбасада упутила ноту немачком МИП-у /видео/
Полагање венаца на Спомен-обележје ослободиоцима Београда и Споменик црвеноармејцу - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2020
Шојгу захтева: Казнити све који руше споменике совјетским војницима у иностранству
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала