- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски филм освојио награду на фестивалу у Швајцарској

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаФилмска трака
Филмска трака - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
У Међународном такмичарском програму средњеметражних и краткометражних остварења 51. издања Међународног фестивала документарног филма „Visions du Réel“ у Ниону, у Швајцарској, Награду жирија за најбољи филм освојило је српско остварење „Без“ (Without) аутора Луке Папића, саопштили су из Филмског центра Србије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Поменути Папићев филм настао је уз подршку и Филмског центра Србије и програма МЕДИА - Креативна Европа.
На фестивалу у Ниону била је светска премијера филма „Без“.
Београдски сликар Александар Денић, у потрази за својим изгубљеним псом, води нас на путовање кроз његову визију Србије, земље у константној транзицији, где се прошлост и садашњост стално сударају, цркве дижу поред комунистичких споменика, а јефтини стамбени блокови ничу на древним рушевинама.
Лутајући тим фрагментима стварности, чини се да и Александар и Србија тражи свој идентитет.
„Имао сам нацрт за сценарио о сликару који ноћи проводи тражећи свог изгубљеног пса и једини је лик у филму без пса – сви људи које среће имају бар једног, а дане испуњава сликајући пејзаже око недовршених цркава у околини Београда, путујући са платном као сликари из деветнаестог века. Онда сам предложио Денићу да он игра главну улогу, да га искористимо као тог лика, узимајући неке аутентичне елементе из његовог живота, а друге фалсификујући слично као што он то ради на својим сликама. Денић је то врло радо прихватио, Ђорђе Бранковић је пристао да глуми његовог пријатеља, помоћника у потрази, а пронашли смо ликове који су били вољни да поделе своје аутентичне приче о псима и почели смо да снимамо“, казао је Папић.
Протагонисти су Александар Денић (сликар) и Ђорђе Бранковић (Зоки).
Ауторска екипу чине: Лука Папић (сценарио, режија, камера), Срђа Вучо (сценарио, продукција), Јелена Максимовић (монтажа), Јаков Мунижаба (звук), Бранислав Јованчевић (музика), Димитрије Стојановић, Душан Шапоња (гласови паса), Бранка Мајсторовић (асистенткиња режије).
Филм је настао под окриљем продуцентске куће „Ranč production“, док су копродуценти куће „Non-aligned Films“ и „Cinnerent“. Филм траје 63 минута, преноси Танјуг.
филм Лептирица - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
КУЛТУРА
ЕКСКЛУЗИВНО Ђорђе Кадијевић: У новој „Лептирици“ нема воденице, али ће бити ужаснија од претходне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала