- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Ширење НАТО није стилска фигура, ево шта је кључ за опстанак државе

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаДмитриј Медведев
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Изјаве о покушајима ширења НАТО-а у близини руских граница више нису само стилске фигуре и скуп стандардних претњи и због тога треба бити спреман на агресивна дејства, изјавио је потпредседник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Све претње су добро познате и више пута објављиване. Ради се, пре свега, о покушајима ширења присуства НАТО-а у близини наших граница. И, ово већ више нису само стилске фигуре и скуп стандардних претњи. Морамо бити спремни на та агресивна дејства која се могу догодити и, због тога, унапређивати систем који ће омогућити нашој земљи да располаже најмодернијим наоружањем“, истакао је Медведев на седници президијума Савета Русије за науку и образовање.

Он је додао да ће за то бити потребна поуздана високотехнолошка моћна техника, како војне, тако и двоструке намене.
Медведев је такође истакао да је припрема стручњака који су способни да развијају такву модерну технику кључна за опстанак државе.

Русија поседује потенцијал да из настале ситуације изађе као победник

Руски званичник је нагласио да Русија поседује интелектуални потенцијал како би из настале ситуације у којој се против земље води економски рат, изашла као победник.
„Тренутна ситуација је апсолутно специфична и то морамо имати у виду. Поседујемо неопходан интелектуални капитал у циљу њеног превазилажења, односно, како се често каже – људски капитал. А у коначном збиру у надметању држава, у конкуренцији која постоји на планети, управо је тај показатељ кључан и управо интелектуални капитал практично одлучује све“, оценио је Медведев.
Он је такође нагласио да руске власти треба максимално да одговоре на захтеве одбрамбене и цивилне индустрије у условима ограниченог приступа западним технологијама.
По његовим речима, против Русије се води економски рат, и то нису само санкције, али нико неће успети да сузбије привреду земље и да је изолује од других држава, као ни света.
Подсетимо, раније је лондонски дневник „Тајмс" објавио да би Шведска и Финска од овога лета могле да постану чланице НАТО-а. Како је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила, Шведска и Финска треба да буду свесне последица могућег приступања НАТО-у по билатералне односе са Русијом, као и по европски систем безбедности.
Након почетка руске специјалне војне операције у Украјини многе западне компаније су престале да своје производе извозе у Русију. Председник Европске комисије Урсула Фон дер Лајен изјавила је 17. априла да приликом разматрања даљих санкција против Русије услед дешавања у Украјини, Европска унија разматра мере које се тичу банкарског сектора, као и рестрикција у области енергетике.
Арктик - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
РУСИЈА
Русија: Постоје ризици од случајних сукоба са снагама НАТО на Арктику
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
РУСИЈА
Захарова: Чланство Финске и Шведске у НАТО имаће последице по стабилност севера Европе
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РУСИЈА
Песков: НАТО наоштрен на конфронтацију, проширење Алијансе неће појачати безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала