- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Пашињан: Удруженим снагама против унилатералних санкција и неонацизма

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и премијер Јерменије Никол Пашињан
Председник Русије Владимир Путин и премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Завршени су преговори руског председника Владимира Путина и јерменског премијера Никола Пашињана у подмосковској резиденцији Ново Огарјово. Лидери су усвојили заједничку изјаву у којој изражавају намеру да удруженим снагама савладају изазове повезане са унилатералним санкцијама, као и да интензивирају борбу против неонацизма.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Путин и Пашињан изразили су забринутост чињеницом да су бројне земље увеле унилатералне ограничавајуће мере. Они су изразили намеру да заједнички савладавају изазове условљене поменутим мерама, укључујући и оне у сфери прехрамбене и енергетске безбедности две земље и логистике“, наводи се у документу објављеном на сајту Кремља.

Изражена је и дубока забринутост због погоршања ситуације у области међународне безбедности. Лидери полазе од тога да „ниједна држава, савез или коалиција не могу и не треба да осигуравају своју безбедност на рачун безбедности других држава”.
Поред тога, Русија и Јерменија су нагласиле потребу за јачањем заједничких напора у борби против међународног тероризма и изразиле забринутост због растућег тренда коришћења информационих технологија за мешање у унутрашње ствари земаља.

„Стране су изразиле забринутост због растућег тренда коришћења савремених информационо-комуникационих технологија за обављање незаконитих и штетних радњи, мешање у унутрашње ствари држава и подривање њиховог суверенитета. Истакли су значај јачања билатералне сарадње у области међународне информационе безбедности“, наводи се у заједничкој изјави.

Осим тога, у заједничкој изјави се наводи да Русија и Јерменија неће дозволити да се њихове територије користе за стварање биолошких претњи једна другој. Како се додаје у документу, стране су изразиле намеру да наставе са борбом против ревидирања исхода Другог светског рата и фалсификовања историје, као и да интензивирају борбу против манифестација неонацизма и дискриминације на националној и језичкој основи.
Истовремено, председник и премијер су саопштили да су спремни да прошире сарадњу у области мирног атома. Поред тога, сматрају да је неопходно даље повећање трговине између две државе. Лидери су позвали на стварање унутрашњег тржишта без ограничења, као и повећање удела обрачуна у националним валутама.

О Јужном Кавказу

Говорећи о питању Нагорно-Карабаха, Путин и Пашињан констатовали су важност коришћења искуства института копредседавања Минском групом ОЕБС-а у контексту регулисања ситуације у том региону.
„Истакнут је одлучујући допринос руског мировног контингента за осигурање безбедности, стварање повољних и безбедних услова за живот становништва Нагорно-Карабаха“, наводи се у заједничкој изјави.
Стране су се договориле да интензивирају трилатералну сарадњу између Јерменије, Русије и Азербејџана у циљу унапређења нормализације односа између Бакуа и Јеревана и у региону у целини. У исто време, лидери су поздравили процес нормализације јерменско-турских односа покренут уз помоћ Русије и али договорили се да интензивирају напоре на јачању потенцијала Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).
Подсетимо, јерменски премијер Никол Пашињан допутовао је данас у дводневну посету Русији.
Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију с циљем демилитаризације и денацификације Украјине након чега су уследиле најоштрије до сада санкције Запада.
Руски председник Владимир Путин и јерменски премијер Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
РУСИЈА
Пашињан на састанку са Путином: Односи Русије и Јерменије на врло високом нивоу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала