- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чавушоглу: Међу земљама НАТО-а има заинтересованих за наставак ситуације у Украјини

© Григориј Сисојев / Уђи у базу фотографијаМевлут Чавушоглу на Минхенској конференцији о безбедности
Мевлут Чавушоглу на Минхенској конференцији о безбедности - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Међу земљама НАТО-а постоје снаге које су заинтересоване да се настави тренутна ситуација у Украјини како би се ослабила Русија, сматра турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ја лично нисам очекивао да ће ситуација потрајати толико дуго. Поготово након састанка у Истанбулу. Али на састанку министара спољних послова НАТО-а већ сам схватио да ће ситуација потрајати“, рекао је Чавушоглу у интервјуу за „Си-Ен-Ен Турк“.
Одговарајући на питање водитеља да ли је НАТО заинтересован да се ситуација настави, Чавушоглу је рекао да „такве снаге постоје“.
„Да, наравно, постоје такве снаге. Оне желе да Русија буде додатно ослабљена. Али ко ће платити цену за то? Украјина“, нагласио је он.
Чавушоглу је додао да ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган наредних дана разговарати телефоном и са руским председником Владимиром Путином и са украјинским лидером Владимиром Зеленским.
„Данас сам разговарао са (руским министром спољних послова Сергејем) Лавровом, јуче сам разговарао са (украјинским министром спољних послова Дмитријем) Кулебом. Стално смо у контакту“, рекао је Чавушоглу.
Министар је додао да је турски председник у активном контакту са обојицом председника.
„Ердоган их позива да организују састанак што је пре могуће како би се што пре постигао одрживи прекид ватре“, истакао је Чавушоглу.
Он је подсетио да је позив Турске за састанак руског и украјинског председника и даље је на столу.
Према његовим речима, тешко је говорити о времену састанка двојице председника у Турској, али се Анкара нада да ће се то догодити ускоро.
Чавушоглу је навео да је Турска против тога да делује као гарант за Украјину по примеру петог члана Повеље НАТО-а.
„Видите, ми нисмо против да будемо гарант Украјини. Али украјинска страна тражи гаранцију по угледу на пети члан Повеље НАТО-а. Томе се противе и Сједињене Америчке Државе и Велика Британија, укључујући и нас. Неопходно је разумети сам процес, које су то гаранције, какви ће бити захтеви? Потребно је да све земље-гаранти прихвате услове и даље ризике“, објаснио је Чавушоглу.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РУСИЈА
Чавушоглу: Назире се нови Хладни рат због Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала