- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ле Пенова упозорава: Ембарго на увоз руских енергената био би харакири за Европу

© Sputnik / Кристина Афанасьева / Уђи у базу фотографијаКандидат за председника Француске Марин ле Пен
Кандидат за председника Француске Марин ле Пен - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Кандидаткиња за француски председницу испред партије „Национално уједињење“ Марин ле Пен изјавила је да би ембарго на увоз нафте и гаса из Русије био харакири за Европу, као и да не би утицао на саму Руску Федерацију.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Не треба да извршимо харакири у нади да ће то нашкодити Русији, док ће она сама пронаћи где да извози нафту и гас“, рекла је Ле Пенова током телевизијске дебате са актуелним председником Емануелом Макроном, који се кандидује за други мандат.

Са своје стране, Макрон је оптужио своју ривалку да зависи од руске власти и председника Владимира Путина.
„Ви сте били први европски политичар који је признао резултате анексије Крима 2014. године. То је лоша вест за нашу земљу. Зависите од руске власти, зависите од господина Путина“, рекао је он.
Такође је оптужио Ле Пенову да је њена странка 2017. подигла кредит од руске банке на шта је она одговорила да је то учинила, јер „ниједна француска банка није хтела да јој одобри кредит“.
„Говорите о свом банкару када говорите о Русији, то је проблем. Из неког разлога нико од наших сународника не иде у руску банку да добије кредит за кућу или јахту“, истакао је Макрон, додајући и да је ове године тражила кредит од мађарске банке за финансирање предизборне кампање.
Према речима Ле Пенове, „није фер спречавати је да узме кредит од француских банака, а затим је оптужити због обраћања страним институцијама“. С тим у вези, сугерисала је на могуће мешање са његове стране док је био министар финансија, што је Макрон демантовао.
Истовремено, председничка кандидаткиња напоменула је да не настоји да земља напусти Европску унију, већ да жели да изврши њену дубоку реформу и више заштити националне интересе. „Желим да останем у Европској унији, али да у исто време спроведем дубоку реформу“, додала је.
Са своје стране, француски лидер је критиковао је предлог своје ривалке да напусти европско енергетско тржиште уколико буде изабрана за председницу.
„Реформа европског тржишта се не дешава за месец дана. Чињеница да сте предложили да напустите европско енергетско тржиште је огромна грешка", оценио је Макрон током телевизијске дебате.
Говорећи о Украјини, он је истакао да је улога Париза да спречи ескалацију у тој земљи.
„Морамо да се придржавамо нашег курса који се састоји у томе да не дозволимо ширење тог рата. Улога Француске је и да пружа подршку Украјини“, навео је Макрон, додајући да Европа заједно са Француском треба да буде „сила равнотеже“.
Ле Пенова ће заједно са Макроном учествовати у другом кругу председничких избора у Француској, који ће се одржати 24. априла. Први круг одржан је 10. априла. У предизборној трци учествовало је 12 кандидата. Према резултатима, Макрон је освојио 27, 84 одсто, Ле Пенова 23,15 одсто гласова.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Марин Ле Пен - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
РУСИЈА
Ле Пенова: Крим се референдумом ујединио с Русијом; Зближавање с Москвом је у интересу Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала